Saraybosnanın unutulan simgesi teleferik tanıtıldı

Saraybosnanın unutulan simgesi teleferik tanıtıldı :Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’nın unutulan simgelerinden teleferik, 6 Nisan’da yeniden hizmete açılacak.

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’nın unutulan simgelerinden teleferik, 6 Nisan’da yeniden hizmete açılacak.

Saraybosna’da ilk kez 1959 yılında kullanılmaya başlanan ancak Bosna Savaşı sırasında tamamen zarar gören teleferik yeniden vatandaşların kullanımına sunulacak.

Şehir merkezi ile Trebevic Dağı arasında hizmet verecek yeni teleferiğin “panoramik gondol” isimli ilk kabini, düzenlenen törenle kamuoyuna tanıtıldı.

Saraybosna Belediye Başkanı Yardımcısı Abdulah Skaka, tanıtım töreninde yaptığı konuşmada, yeni teleferiğin tanıtıldığı bugünün Saraybosna şehri ve halkı için “bayram niteliğinde” olduğunu belirterek, “Bu, 6-7 yıldır bahsettiğimiz hikayenin bir devamıdır.” diye konuştu.

Eski teleferiğin yanı başındaki bir evde dünyaya geldiği için bugünün kendisi için ayrı bir önemi olduğunu söyleyen Skaka, eski teleferiğin kullanılamayacak halde olduğunu ve bu nedenle tamamen yeni bir teleferiğin inşa edileceğini sözlerine ekledi.

Saraybosna’nın simgelerinden biri olan Vijecnica Kütüphanesi’nin önüne yerleştirilen kabine vatandaşlar da büyük ilgi gösterdi.

Bir İtalyan firması tarafından inşa edilecek yeni teleferik, saatte bin 200 yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak. 33 kabinin bulunacağı teleferik, 7 dakika 15 saniye içinde, şehir merkezindeki Bistrik semtinden, Trebevic Dağı’na ulaşacak.

Saraybosna’da ilk kez 1959 yılında hizmete açılan teleferik, 583 metre rakımlı Bistrik semtini, Trebevic Dağı’ndaki bin 160 rakımlı seyir tepesine bağlıyordu. 2 bin 100 metrelik teleferik o dönemde bölge ülkelerindeki benzerleri arasında en büyüğüydü.

Saraybosna’nın ev sahipliğinde 1984 yılında düzenlenen Kış Olimpiyatları’nda en parlak dönemini yaşayan ve şehrin simgelerinden biri haline gelen teleferik, 1992-1995 yıllarındaki savaşta büyük zarar görmüş ve kullanılamaz hale gelmişti.