Süleymaniye Kayak Merkezinden İlk Meteorolojik Veriler Alındı

Süleymaniye Kayak Merkezinden İlk Meteorolojik Veriler Alındı :Gümüşhane’ye 3 kilometre mesafedeki tarihi Süleymaniye Mahallesinin yamaçlarına kurulacak olan Süleymaniye Kayak Merkezi için talep edilen meteoroloji istasyonunun kurulumu gerçekleştirildi.

Gümüşhane Meteoroloji Müdürlüğünün destekleriyle Trabzon Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden getirilen geçici Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ), İl Özel İdaresi’nin katkılarıyla kayak merkezinin başlangıç noktası olan 2 bin 230 metre rakımlı zirveye kuruldu ve ilk veriler alınmaya başlandı.

Yaydemir ve Dörtkonak köyleri yayla yollarından bölgeye ulaşımı sağlayan yolun ulaşıma açılmasının ardından Trabzon’dan gelen teknik ekip, önce bölgede bir dizi tespitlerde bulundu. Bölge Müdürlüğü bünyesinde ilk kez bu kadar yüksek rakıma kurulacak olan tesis için bir dizi ek güvenlik ve koruma tedbirleri alan ekipler, Özel İdare teknik personelinin de yardımlarıyla tesisin kurulumunu 2 günde tamamladı.

Türkiye’nin ve dünyanın sayılı kayak merkezlerinden birisi olması planlanan tesis için hayati önem taşıyan meteorolojik verileri geçici bir süre aldıktan sonra kalıcı istasyonun kurulacağı Süleymaniye Kayak Merkezi için master plan aşamasında devam eden çalışmalar kapsamında önümüzdeki haftalarda uzman bir heyet bölgeye gelecek.

Türkiye ve dünyadaki diğer kayak merkezlerinden farklı olarak geçmişin izlerini taşıyan çok sayıda tarihi eserin günümüze ulaştığı, Müslüman ve Hristiyanların yüzyıllarca birlikte yaşadığı hoşgörü yerleşimi olan 3.derece kentsel ve doğal sit alanı Süleymaniye Mahallesiyle bitişik olması nedeniyle kayak ve tarihin iç içe olacağı Süleymaniye Kayak Merkezinin mekanik tesis ve suni karlama ünitelerinin projelendirilmesinde OMGİ’den alınacak veriler hayati önem taşıyor.

Hem meteorolojik veriler hem de bölgede yapılacak incelemelerin ardından hazırlanacak master planın ardından Süleymaniye Kayak Merkezinde hızlı bir şekilde çalışmalara başlanması bekleniyor.