Sümela Manastarı teleferik projesi rafa kaldırıldı

Sümela Manastarı teleferik projesi rafa kaldırıldı :Trabzon’un tarihi mekanlarından Sümela Manastarı’na yapılacak olan teleferik projesine, UNESCO’ya başvurulması nedeniyle durdurma kararı verildi

Trabzon’un Maçka ilçesi Altındere Vadisi’nde yer alan tarihi Sümela Manastırı’na teleferikle çıkılması için hazırlanan proje, Sümela Manastırı’nın UNESCO Dünya Mirası Listesine başvurusu nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından uygun görülmedi. Turizm Bakanlığının uyarısıyla, Trabzon Ortahisar Belediye Meclisi Temmuz ayı toplantılarına başladı. Temmuz ayının ilk toplantısında ‘Ortahisar Kent Konseyi Çalışma Raporu’ ile ilgili müzakere edildi. Bu sırada mecliste bulunan Ortahisar Kent Konseyi Başkanı Ahmet Aslanoğlu söz alarak, turizmle ilgili çalışmalar içerisinde yer almak istediklerini belirterek, konuyu Sümela Manastırı’na ne zaman teleferik yapılacağına getirdi.

Bu soru üzerine söz alan Ak Partili Meclis Üyesi Seyfullah Kınalı, “Büyükşehir Belediyesi olarak teleferik ile ilgili bir çalışmamız vardı ve epey mesafe almıştık. Fakat Sümela Manastırı’nın UNESCO Dünya Mirası Listesine girmesi için başvuruda bulunduk. Kültür ve Turizm Bakanlığı da konuya hassasiyet göstererek bizleri aradı ve uyarıda bulundu. Eğer teleferik projesini yaparsak Sümela Manastırı’nın Dünya Mirası Listesine girmesi önünde sorun teşkil edebileceğini bu sebeple projeyi durdurmamızın daha doğru olacağını belirttiler. Dünya Mirası Listesine girmek bizim için çok daha önemli, bu iş sonuçlandıktan sonra kaldığımız yerden çalışmalara devam edeceğiz” dedi.