Uludağ’ı El Nino vurdu kış sezonu iki ayda bitti

Uludağ’ı El Nino vurdu kış sezonu iki ayda bitti :Kış turizminin merkezi Uludağ’da normalde 4 ay süren sezon bu yıl havaların sıcak seyretmesi ve kar kalitesinin düşük olması nedeniyle erken sonlandı.

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkması Uludağ’da kış turizmini baltaladı. Konaklama oranlarında geçen yıla göre yüzde 50’ye yakın gerileme yaşayan otelciler, arka arkaya tesislerini kapatmaya başladı. Normal şartlarda 4 ay süren kış sezonu bu yıl havaların sıcak seyretmesi ve kar kalitesinin beklenenin altında olması nedeniyle 2 ayda bitti. Güney Marmara Turizm ve Otel İşletmecileri Birliği Derneği (GÜMTOB) Başkanı Haluk Beceren, sıcak hava dalgasının Avrupa’yı da etkisi altına alan El Nino’dan kaynaklandığını söyledi.

GÜMTOB Başkanı Beceren, normal şartlarda mart ayı sonuna kadar devam eden Uludağ’daki kış sezonunun bu yıl geç kar yağması nedeniyle erken sona erdiğini kaydetti. “Bu yıl Uludağ’daki işletmeler için kaybedilmiş bir yıl” değerlendirmesinde bulunan Beceren, sözlerini şöyle sürdürdü: “Otellerin çoğu kapandı. Bir ay önce kapatmak mecburiyetinde kaldık. Şu anda sadece hafta sonları günübirlik gezmek için gelenler var. Bu olay sadece bizde değil. Bütün Türkiye’deki kayak merkezlerinde de aynı sorun yaşanıyor. Şu anda Avrupa’da bütün Alp bölgesinde 3 bin metrenin altındaki bütün tesisler kapandı. Bu sadece Türkiye’ye mahsus bir durum değil. Avrupa’yı da kapsayan etkili ılık hava ‘El Nino’ doğa olayıyla bağlantılı. Yaklaşık 3 yıldır etkili. Bu etkinin sona ermesini bekliyoruz.”

‘Bu havada suni kar da olmaz’

Kar yağışının etkili olduğu iki aylık dönemde otellerin doluluk oranlarının yüzde 90’lara ulaştığını hatırlatan Beceren, “Tabii, bu doluluk oranı bir sezonu kurtarmaya yetmedi” dedi. Suni karla sezonun uzatılması konusuna da değinen Beceren, mekanik sisteme sahip olduklarını ancak Uludağ’daki hava sıcaklığının kar yapacak seviyede olmadığını ifade etti. Beceren, bu konuda en etkili çalışmanın Erzurum’da yapıldığını dile getirdi. Beceren, bazı kayak merkezlerinin kar kalınlıkları konusunda turistleri yanıltıcı bilgi verdiğini de iddia ederek, “Uludağ’da resmi meteoroloji 10 santim kar olduğunu ifade ediyor. Resmi meteorolojinin olmadığı ve otellerin kar kalınlıklarını belirlediği bazı kayak merkezlerinde ise yanıltıcı bilgiler verilerek turist çekilmeye çalışılıyor. Bu etik değil” diye konuştu.