Uzungöl teleferik projesinde engel üstüne engel

Uzungöl teleferik projesinde engel üstüne engel : Turizmle kalkınmayı hedefleyen Trabzon, turizme yönelik somut hiçbir adım atamazken, iki yıldır yapımı yılan hikâyesine dönen Uzungöl teleferiğinde hâlâ sıkıntı yaşanıyor. Sürekli yeni prosedürlerin çıkarıldığı projede şimdi de daha önce istenmeyen istasyonlar arasındaki direklerin altı için jeolojik etüt raporları talep edildi.

Teleferik projesinin yapımcısı iş adamı Şükrü Fettahoğlu, hâlâ projenin onayını beklediklerini belirterek “Biz mart ya da nisan ayında temeli atalım, başlayalım istiyorduk. Şimdi yeni jeolojik etüt raporları çıkardılar. Daha önce ara direklerin altı için jeolojik etüt istememişlerdi. Şimdi ara direkler için de jeolojik etüt raporları istediler. Bütün hattın 3 bin 550 metrenin altının komple jeolojik etüt raporunu istemişlerdi. Onu değiştirttik. Şimdi yere değen ayakların jeolojik raporlarını istiyorlar. Biz de cumartesi günü kazıkları çaktık, şimdi jeologlar çalışacaklar. Bizim 3 ayımız da böyle kayboldu. Sayın Bakan’ımız Faruk Özak da bize yardımcı oldu. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan’ın yanına Ankara’ya gidip onunla da bu projeyi konuşacağız. En azından istasyon inşaatlarına başlamamıza müsaade etseler, diğerleri geldiği zaman da onlara müsaade etseler zaman kazanırız. Biz 6 ayda bu projeyi bitirmek istiyoruz.” dedi.

İstasyonların jeolojik raporlarının çıktığını hatırlatan Fettahoğlu, “Şimdi istasyonlar arasında 4 tane direk var. Bunların raporlarını istiyorlar. Jeolojik raporlar ise bir hayli zaman alıyor. Uğraşıyoruz. Bu yıl içinde mutlaka kazma vurulur kanaatindeyim. Ancak biz 2 istasyonu sonbaharda hizmete açmak istiyorduk. 3. istasyonu da bir dahaki sezona yetiştirmek istiyorduk. Devamlı zamanımızı aldıklarından bu pek mümkün olmadı.” şeklinde konuştu.

Özellikle Arap turistlerin teleferik için Ordu’ya yöneldiği bir süreçte Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri Uzungöl’de 2 yıldan beri bir projenin hayata geçirilememesi turizmin geleceğini de kısmen gösteriyor. Prosedürlerin hâlâ tamamlanamadığını belirten Fettahoğlu, Haldizen Deresi ile Sarıkaya Tepesi arasında 3 bin 540 metrelik teleferik hattının 3 istasyondan oluştuğunu kaydetti.

Fettahoğlu, Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden birisi olan Uzungöl’de Haldizen Deresi ile Sarıkaya Tepesi arasında 3 bin 540 metrelik teleferik hattı için ihaleler dâhil her türlü işlemin tamamlandığını belirterek projenin şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanlığında onay beklediğini ifade etti. Projenin ilk yatırım maliyetinin 50 milyon lira olduğunu ifade eden Fettahoğlu, “Kalkış istasyonunun yanında Meşebaşı (Pladi Mezrası) ikinci istasyon ve Sarıkaya Yaylası’nda da üçüncü istasyon olacak.” ifadelerini kullandı.