Zonguldakın Teleferik Projesi Turizme Katkı Sağlayacak

Zonguldakın Teleferik Projesi Turizme Katkı Sağlayacak :Bugün her mevsimde binlerce insanın Ordu üzerinde süzülmesini sağlayan teleferik sisteminin kurulmasının mimarlarından biri de eski Ordu, şimdiki Zonguldak Valisi Ali Kaban. Ordu’da valilik ve belediye işbirliği ile yapılan en güzel çalışmalardan biri olan teleferik hattının kurulması, yıllardır Zonguldak’ın da gündeminde. Ancak her zaman düşünce aşamasında kaldı. Projenin olmazsa olmazı konumundaki Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, “Teleferik kurulacak mı?” sorularını yanıtladı. Belediye Başkanı Akdemir, “Teleferik konusunda birçok kez Sayın Valimizle görüştük. Sayın Valimiz, Ordu ilindeyken bu çalışmaların adımlarını atmış ve orada gerçekleştirmiş. Teleferik ile şehrin çehresi değişir” diye konuştu. “Teleferik Projesi”nin detaylarını anlatan Vali Ali Kaban ise, “Teleferik sisteminin kurulacağı bölgeyle ilgili belediyenin ‘18 uygulaması’ dediğimiz bir uygulaması var. Bu uygulamada belediyede kaynaklanmayan birkaç sorun çıktı. Bu sorunların aşılmasıyla birlikte özelikle kulelerin olduğu bölgeden başlayarak yapılması planlanan proje için her şey hazır. Proje çalışmalarını arkadaşlarımız tamamladı” dedi.

Türkiye’nin pek çok noktasında seyir, ulaşım ve turizm amaçlı yapılan teleferik hatları, büyük ilgi görüyor. Vatandaşlar, teleferikle o kentlerin üzerinden adeta bir kuş gibi süzülerek hem seyir zevkini yaşıyor, hem de o kentlerdeki turizm girdisine önemli katkı sağlıyor. Bunlardan biri de Ordu’da, Ordu ile Boztepe arasında kurulan teleferik istasyonu… Bugün her mevsimde binlerce insanın Ordu üzerinde süzülmesini sağlayan o sistemin kurulmasının mimarlarından biri de eski Ordu, şimdiki Zonguldak Valisi Ali Kaban. Ordu’da Valilik ve belediye işbirliği ile yapılan en güzel çalışmalardan biri olan teleferik hattının kurulması, yıllardır Zonguldak’ın da gündeminde. Ancak her zaman düşünce aşamasında kaldı.

Ordu’da yapılan bu başarılı çalışmanın mimarlarından olan Vali Ali Kaban, Zonguldak’a da bir teleferik kazandırmak için geçtiğimiz aylarda bir çalışma yaptırdı. O düşünceye göre, teleferik istasyonlarından biri lavuar alanında olacak. Diğer iki istasyon ise, Fener ve Ontemmuz’da… Seyir ve turizm amaçlı teleferik istasyonu Kapuz’a kadar uzatılabilecek. Bu proje hayata geçtiğinde teleferiğe binenler, kenti panoramik bir açıdan izleyebilecekler.

Vali Kaban’ın bu girişimi şimdilik beklemede… Zonguldak Belediyesi’ne de bu konuda çağrıda bulunan Kaban, projenin hızlandırılması görüşünde.

Projenin olmazsa olmazı konumundaki Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, “Teleferik istasyonu kurulacak mı?” sorularını yanıtladı.

AKDEMİR: “TELEFERİK, ŞEHRİN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRİR”

Belediye Başkanı Akdemir, şunları söyledi:“Teleferik konusunda birçok kez Sayın Valimizle görüştük. Yapılıp-yapılmayacağı ayrı bir konudur. Zonguldak’ın mülkiyet konusunda sıkıntıları var. O nedenle bazı konular kolay aşılmıyor. O nedenle biraz uzun sürüyor. Sayın Valimiz, Ordu ilindeyken bu çalışmaların adımlarını atmış ve orada gerçekleştirmiş. O bölgede mülkiyet ile ilgili sıkıntı yoktu. Ama baktığımız zaman lauvar alanı düşünülüyor. Lavuar alanı TTK’nın, karşı taraftaki arsalar Milli Emlak’ın, çözüm noktasında bir hayli sıkıntılar var. Vali Bey de bu sıkıntıları çekiyor. Kaldı ki, bizde belediye olarak hem imar değişikliklerinde, hem de yer anlamında sıkıntı çekiyoruz. Teleferik ile şehrin çehresi değişir. Hava sirkülasyonu da çok önemli. Vali Bey, Ordu’da ulaştığı başarıya Zonguldak’ta da ulaşmak istiyor. Girişimler devam ediyor.”

KABAN: “TELEFERİK PROJESİ İÇİN HER ŞEY HAZIR”

Lavuar alanına yapılması gündemde olan “Teleferik Projesi”nin detaylarını anlatan Vali Ali Kaban ise, “Teleferik sisteminin kurulacağı bölgeyle ilgili belediyenin ‘18 uygulaması’ dediğimiz bir uygulaması var. Bu uygulamada belediyede kaynaklanmayan birkaç sorun çıktı. Bu sorunların aşılmasıyla birlikte özelikle kulelerin olduğu bölgeden başlayarak yapılması planlanan ‘Teleferik Projesi’ için her şey hazır. Proje çalışmalarını arkadaşlarımız tamamladı. Mülkiyet sorununun çözülmesini bekliyoruz. Bu halledildiği takdirde gerçekten çok güzel bir çalışmaya başlamış olacağız. Zor bir çalışma değil, ‘yap-işlet-devret’ modeliyle bunu yapmamız mümkün. Proje kapsamında Fener Mahallesi’nde Deniz Feneri’nin olduğu alana yatay bir hat olacak. Aynı merkezden yine Ontemmuz Mahallesi’ndeki vericilerin bulunduğu alana doğru da dikey bir hat olmasını planlıyoruz. Bu ikisinin kesinlikle yapılması gerekiyor. Bununla birlikte Kozlu bölgesine bir inişin yapılamasının da mümkün olduğunu söylediler. Fener hattından sonra da Kapuz Plajı’nın bulunduğu alana doğru da bir hat yapılabilir. Daha değişik yerlere ilerleyen zamanlarda hat yapılabilir. Zor, ancak imkansız değil. Bunlar zamanla olacak olan şeyler” şeklinde konuştu.