500 Bin Yolcu Taşıyacak Kartepe Teleferiğinde İmzalar Atıldı

Kartepe’nin 50 yıllık hayali olan Teleferik Projesinin ihalesini alan Valter Firması ile sözleşme imzalandı. Firma 1,5 ay sonra ilk kazmayı vuracağını belirtti

Kartepe Belediyesi’nin en önemli vizyon projelerinden biri olan Teleferik Projesi’nin 28 Eylül’de yapılan ihalesini alan Valter Asansör ile sözleşme imzalandı. Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez’in ev sahipliğinde yapılan imza törenine Valter Asansör Genel Müdürü Murat Ağcabağ’da katıldı. İmza töreninde konuşan Başkan Üzülmez, “Kartepe’nin 50 yıllık hayalinin hayata geçmesinin önünde artık hiçbir engel kalmadı. Şartnameye göre 2 yılda bitirilmesi planlansa da, olağan üstü bir olumsuzluk yaşanmadığı sğrece teleferiğin 31 Aralık 2018’de hizmete girmesini arzuluyoruz” dedi.

KARTEPE’NİN GÜNÜ

İmza töreninde önce açıklama yapan Başkan Üzülmez, “Kartepe adına tarihi bir gün yaşıyoruz. Sabah Kartepe Zirvesinin lansmanına katıldık. Ardından Kartepe’nin 50 yıllık hayalini gerçekleştirecek imzayı atıyoruz. Her yerel seçim sonrası Teleferik Projesi gündeme geldi. Bizi bu dönem seçim vaadimizdi ve yerine getirmek için çok mücadele ettik. Çok güçlü bir firma ihaleyi aldı. Tüm yasal izinler alındı. 3,5 yıllık bir mücadelenin ardından teleferiğin yapılması için en önemli ve gerçekçi adımı atmış bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

TEŞEKKÜR ETTİ

Sözlerine devam eden Belediye Başkanı Üzülmez “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın desteği ve Başbakanımız Binali Yıldırım’ın durumu yakından takip etmesi, Başbakan Yardımcımız Fikri Işık’ın inanılmaz gayreti bu çalışmanın hayata geçmesinde büyük katkılar sağladı. Aynı zamanda Milletvekillerimizin ve Büyükşehir Belediye başkanımızın desteğini de her zaman hissettik. Büyükşehir bize yer tahsislerini bedelsiz yaptı. Siyasi sorumluluğu üzerinde hisseden herkes bize destek verdi. Biz de yılmadan, tükenmeden çalıştık. İhale sürecini tamamladık. İhaleye katılan firmalardan en yüksek teklifi veren firmamızla sözleşme imzalıyoruz” dedi.

500 BİN KİŞİ YARARLANACAK

“Turizm açısından büyük katkıları olacaktır” diyen Başkan Üzülmez “Teleferik hizmetinden yılda 500 bin insanın yararlanacağını tahmin ediyoruz. Teleferik Projesi turizme büyük katkı verecektir. Ulusal ve uluslar arası alanda ilçemize gelen birçok insan olacaktır. Kartepemizde sadece kış turizmi yok, aynı zamanda yayla turizmi ve doğa turizmi de var. Teleferik Projesi sadece yolcu taşıma anlamında değil, çevresinde otel ve benzeri yatırımlar da olacak. Hem Kartepe’nin güzellikleri olacak, hem de yayla turizmi olacak. Kartepe’deki teleferikte diğerlerinden farklı olarak dört mevsim ve fiziksel olarak göl ve deniz manzarası da var” açıklamasında bulundu.

İKİ FİRMA KATILDI

28 Eylül’de yapılan ihaleye Halatlı Taşımacılık ve Valter Asansör olarak iki firma katılmıştı. İhalede açık artırmadan sonra verilen son kapalı zarf usulü teklifte Valter Asansör belediyeye yıllık 350 bin lira kira dışında yıllık cirodan yüzde 17,2 pay verecek. Projenin 72 milyon liraya mal olması bekleniyor.

İLK ETAP YAPILACAK

Orman ve Su İşleri Bakanlığından tüm izinleri alınan teleferik hattının ilk etabı olan Hikmetiye-Derbent- Kuzu Yayla Mesire Alanı arasındaki 4 bin 960 metre hat ihaleyi alan firma tarafından 29 yıllığına işletilecek. Yap-İşlet-Devret yöntemi ile yapılacak olan teleferik hattı çift yönlü ve 3 halatlı olacak. Teleferik hattında 2 tane 90 kişilik kabinler kullanılacak. Teleferik hattının ilk etabının ardından ikinci etap çalışmaları başlayacak.