Afyonkarahisar Kalesi Teleferik Sistemi Yolcu Garantisiyle İhale Edilecek

Afyonkarahisar Kalesi Teleferik Sistemi Yolcu Garantisiyle İhale Edilecek : Afyonkarahisar Belediye Meclisi Haziran Ayı Toplantısında, Afyonkarahisar Kalesi teleferik sisteminin kurulmasına yönelik olarak üst kullanım hakkı karşılığında 20 yıl süre ile yolcu garantisi verilerek ihale edilmesi hakkında teklif oy birliğiyle kabul edildi.

Teleferikle ilgili tüm işlemlerin bittiğini, projesi ve ihale dosyasının hazır olduğunu açıklayan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, “Biz şu anda ihale ettiğimiz zaman start verecek haldeyiz. Ancak şöyle bir durum var; üniversite hastanemiz yürüyen merdiven sistemi kurdu, her gün arıza yapıyor ve Afyon’da bunun teknik bakımını yapan olmadığı için Ankara’dan ekip gelecek diye günlerce bekleniyor. Teleferik yapan ne kadar il varsa hepsine sordum ‘belediyelerin bu işin hakkından gelemediğini’ ifade ettiler. Biz de yap-işlet-devret modeliyle ihale edeceğiz. Talepler var, gelen gidenler var ama yolcu garantisi istiyorlar haklı olarak. Baktığımız zaman da bu işi yapan tüm illerde bu sistem uygulanmış. Zaten yüklenici firmalar bu yolcu garantisinden alacakları parayı göstererek bankalardan kredi alabiliyorlar” dedi.

HESAPSIZ KİTAPSIZ İŞ YAPMAYACAĞIZ

Gelir-gider dengesinin ve ayrıntılı hesaplamanın yapılacağını sözlerine ekleyen Başkan Çoban, “Aylık, yolcu garantisi 100-150 bin TL arasında değişiyor. Fiyatta 8-10 lira arasında konuşuluyor. Böyle yaparsak profesyonel olarak işletileceği için arızası ve bakımı dahil her şey firmaya ait olacak. Teleferik işlerse, hasılattan ihalede belirlenecek orana göre pay ve yıllık sabit kira bedeli alacağız. Ayrıca firma, kalede kafeterya ve hediyelik eşya satış noktası ile kaleye çıkış noktasına yine hediyelik eşya satış noktası koyabilecek. Şeffaf ve açık olarak, herkesin girebileceği şekilde ihalemizi yapacağız. Maliyeti 10 ila 15 milyon lira arasında. Bu işi yaparsak, yılda ne kadar para harcadığımıza ve işletmeciye maliyetine bakacağız. Yoksa hesapsız kitapsız iş yapmayacağız” ifadelerini kullandı.

YILDA 100 BİN KİŞİ BİZİ ZARAR ETTİRMEZ

Yolcu garanti ücreti verilmemesi halinde bu işi Belediye’nin kendisinin yapmasının gerekeceğine dikkat çeken Başkan Çoban; “Çünkü diğer türlü hiçbir firma bu şartlardaki bir ihaleye girmez. Ayrıca biz ihale edersek en düşük teklif veren firma işi alacak. O firma da TSE standartlarına uygun en düşük fiyatlı malzemeleri kullanarak teleferik sistemini kuracak” değerlendirmesinde bulundu. Tarihi yapıların ve konakların bulunduğu yukarı mahallelerde, yılda 200 bin ziyaretçinin geldiği şeklinde tahminlerin olduğunu aktaran Başkan Çoban, 200 bin ziyaretçinin 100 binin teleferiği kullanması halinde Belediye’nin zarara uğramayacağını belirtti. Başkan Çoban, oy birliğiyle kabul edilen kararın ardından, her aşamada Belediye Meclisi Üyelerine bilgi verileceğini söyledi.

Afyonkarahisar Kalesi Teleferik Sistemi Tanıtım Videosu