Alanya Teleferik Ücreti CHP’nin Belediye Meclisi Gündeminde

Geçen hafta hizmete başlayan Alanya Teleferik’in bilet fiyatının yüksek olduğu eleştirilerine CHP’den destek geldi. Alanya Belediye Meclisi’ndeki CHP’li üyeler, Eylül ayı meclisinde konuyu tartışmaya açacak

Alanya’da ilk kez 1980 yılında dönemin Belediye Başkanı Eşref Kahvecioğlu tarafından gündeme getirilen, ancak askeri darbe nedeniyle 1999 yılına kadar unutulan, 1999-2014 dönemi Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu’nun üzerinde uzun yıllar çalıştığı, tamamlanması ise 30 Mart 2014’te Belediye Başkanı seçilen Adem Murat Yücel tarafından gerçekleştirilen teleferik ücreti konusunda tesisin 20 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle işletmeciliğini üstlenen Teleferik Holding’ten Yeni Alanya’ya özel açıklama geldi. Yeni Alanya’nın etkin yayınları üzerine bir açıklama yapan Teleferik Holding Pazarlama Direktörü Oğul Atasoy, “Alanya halkının daha sık kullanabilmesi için 18 TL olan teleferik ücreti konusunda kış mevsiminde kampanya yapmayı planlıyoruz. Bu konuyu Alanya Belediye Başkanı Sayın Adem Murat Yücel’e de ilettik” dedi.

‘KENT KART MODELİ GELECEK’
Halk otobüslerinde kullanılan Kent Kart benzeri bir çalışma hazırlığına başladıklarını, bu karta sahip olan vatandaşlar için kampanya yapmayı planladıklarını söyleyen Atasoy, “Örneğin ‘Bir alana bir bedava’ gibi bir çalışma yapacağız. Böylece 18 TL olan bilet fiyatı iki kişi bindiğinde otomatikman 9 TL’ye düşecek. Ama sözleşme gereği bir kişilik bileti direkt 18 TL’den 9 TL’ye düşüremeyiz” diye konuştu. Geçmişte yapılan sözleşme nedeniyle rakamın 18 TL olduğunu, bunun halk otobüsü bilet fiyatının 3 TL yapılmasından kaynaklandığını dile getiren Atasoy, “İlerde otobüs ücretlerine zam geldiği takdirde teleferik ücreti de zamlanacak. Diyelim ki otobüs bileti 3 TL’den 4 TL’ye çıktı. O zaman çarpı 6 yapılacak ve teleferik ücreti 24 TL olacak” dedi.

‘KALE KAPISI 19.00’DA KAPANIYOR’
Teleferiğin haftanın her günü 10.00 ile 23.00 saatleri arası hizmet verdiğini, ancak Kale kapısının saat 19.00’da kapandığını, “19.00’dan sonra yukarı çıkınca geri dönüş sorun oluyor” diyen teleferik kullanıcılarının bu nedenle problem yaşadığını belirten Atasoy, “Kale’nin tasarrufu Müzeler Müdürlüğü’ne ait olduğu için açılış kapanış saatine biz müdahale edemiyoruz” açıklaması yaptı. Ehmedek kapısından itibaren Ehmedek’in içine kadar olan bütün iyileştirme restorasyonlarını hiçbir karşılık beklemeden bedelsiz olarak Teleferik Holding’in yaptığını söyleyen Atasoy, “Bizim için önemli olan sadece insanları teleferiğe bindirmek değil, aynı zamanda mutlu bir Alanya Kalesi deneyimi yaşamalarıdır. Alanya için iyi olan her şey bizim için de iyidir” diye konuştu.

‘HAFTANIN 7 GÜNÜ AÇIK OLACAK’
Alanya’nın büyümesi ve daha çok turist çekmesinin kendilerinin de büyümesi ve daha çok müşteri kazanması anlamına geldiğini ifade eden Atasoy, “Bu nedenle Alanya’ya destek de oluyoruz. Örneğin bu yıl düzenlenen Avrupa Voleybol Federasyonu (CEV) Bayanlar Plaj Voleybolu Şampiyonlar Ligi’nin Alanya’ya gelmesine hem ön ayak olduk, hem de ana sponsoruyduk” dedi. Alanya Teleferik’in hava muhalefeti ve büyük bakımlar hariç haftanın yedi günü ve tüm aylarda çalışmaya ve hizmet vermeye devam edeceğini de ifade eden Oğul Atasoy, “Kış döneminde Alanya halkı için farklı uygulamalar ve kampanyalar için Alanya Belediyesi ile proje çalışmalarına devam ediyoruz. Önümüzdeki günlerde bu kampanyaları Alanya halkı ile paylaşacağız” diye konuştu.

TOPLU TAŞIMAYA YAPILAN ZAM ETKİLEDİ
Sipahioğlu döneminde 18 milyon TL’ye mal edileceği açıklanan teleferik projesi, ülkenin ekonomik seyri nedeniyle Yücel döneminde 9 milyon Euro’ya (32 milyon TL) tamamlandı. Toplu taşıma ücretlerinin Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından teleferik hizmete girmeden sadece 4 gün önce 2.15 TL’den 3 TL’ye yükseltilmesi ise bilet fiyatlarını bir anda 13 TL olması gerekirken 18 TL’ye çıkardı. Kişi başı 20 TL’den başlayan teleferik ücreti ise kamuoyunda oluşan tepkiler üzerine Yeni Alanya’nın konuyu gündeme getirmesinin ardından Belediye Başkanı Adem Murat Yücel tarafından, ihale sözleşmesindeki “Belediye dilediği takdirde yüzde 20 indirim talep edebilir” maddesi gereği 18 TL’ye düşürüldü.

‘NEDEN AÇILIŞTA 18 TL OLMADI’
Bu arada bilet fiyatının sözleşmedeki “Toplu taşıma ücretinin 6 katı olur” maddesi gereği 18 TL olması, belediyenin de yüzde 20 indirim talep etme hakkından ötürü neden 14.5 TL olmadığı da yeni bir tartışmayı beraberinde getirdi. Konuyu gündeme getirmeye hazırlanan CHP’li meclis üyelerinin, “Madem ‘Toplu taşıma ücretinin 6 katı olur’ deniliyor. O halde bilet fiyatı neden 18 TL’den başlamadı ve 18 TL’ye düşürüldükten sonra belediye indirimiyle neden 14.5 TL’ye inmedi’ sorusunu da gündeme taşıyacakları öğrenildi. Şehit yakınları ile gazilere ücretsiz, öğrenci ve 65 yaş üstündeki vatandaşlar için bilet fiyatı 9 TL’ye düşürüldü, 20 kişinin üzerindeki gruplara ise yüzde 50 indirim uygulanmaya başladı.

‘SİPAHİOĞLU DÖNEMİNDE 1,5 TL İDİ’
18 TL’lik bilet fiyatının yüksek olduğu eleştirilerine yanıt veren Başkan Yücel, “2010’lu yılların başında yüklenici firma ile sözleşme yapıldığında Alanya’daki halk otobüslerinin şehir içindeki taşımacılık ücreti 1,5 TL idi. O zamanki tarifeye göre bilet fiyatının 9 TL olması gerekiyordu. Toplu ulaşım şu anda 3 TL oldu. Bu nedenle sözleşme gereği çarpı 6 yapılarak 18 TL’ye yükseldi” dedi. Öte yandan, bilet fiyatı konusunda Başkan Yücel döneminde yeni bir meclis kararı alınmadığı, Sipahioğlu döneminde yapılan sözleşmedeki hükümlerin geçerli olduğu, ihaleyi alan firmanın bu şartlarla çalışmalara başladığı ifade edilirken, bilet fiyatının yüksekliği konusunda kamuoyunda oluşan tepkiler üzerine CHP Meclis Grubu’nun konuyu Eylül ayındaki oturumda tartışmaya açacakları, yeni bir meclis kararı alınması için talepte bulunacakları öğrenildi.

‘TALEP OLMAZSA RAKAMLAR DÜŞER’
Bir haftada yerli yabancı yaklaşık 15 bin kişinin bindiği Alanya Teleferik’in bilet fiyatı konusunda Yeni Alanya’ya konuşan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Alanya İlçe Başkanı Mustafa Berberoğlu, teleferikle ulaşımın arz-talep dengesiyle bağdaştığını belirterek, “Fiyat bana göre de yüksek gibi ama zorunlu bir ulaşım yolu da değil. Alternatifleri var. Vatandaş eğer bu rakamlara rağmen teleferiğe binmezse bir süre sonra bu rakam aşağıya çekilir. Eğer ki pahalı bulunuyorsa alternatiflere yöneliş olur. Otobüs tercih edilebilir. Talep olmadığı zaman da fiyatlar aşağıya çekilir” demişti.

‘BU RAKAM ALANYA’YA ÇOK FAZLA’
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Alanya İlçe Başkanı Ali Takavüt ise, “Bu fiyat gerçekten yüksek. Ankara’da da bu sistem var, ücreti 4 TL. Üstelik çok daha uzun bir mesafe. Umarım bu tarife geçici bir tarifedir. Vatandaşın özendirilmesi lazım, bunun için de fiyatlar uygun tutulmalı. İnsanların ‘Arabayla gidip eziyet çekmeyeyim’ demesi lazım” açıklaması yapmıştı. Öte yandan konuyu halkın görüşüne açan www.yenialanya.com, “Teleferik ücretini nasıl buluyorsunuz?” sorulu bir anket başlattı. Kısa sürede yoğun katılımın gerçekleştiği ankete katılıp görüşünü belirten vatandaşların yüzde 90’ı ‘Çok yüksek’ derken, sadece yüzde 8’i ‘Normal’ dedi. Yüzde 2’lik dilim ise yorum yapmaktan kaçındı.

Kaynak : www.yenialanya.com