Alanya Teleferik’in cirosu kafaları karıştırdı

36 milyon TL’ye mal olan Alanya Teleferik, 16 günde 900 bin TL ciro yaptı. Böyle devam ederse teleferik 2 yıla kalmadan maliyetini amorti edecek ve 18 yıllık ciro yapımcı firmanın cebine girecek. Bu durum siyasilerin tepkisine yol açtı

DAMLATAŞ Plajı’ndan 1. Derece Arkeolojik SİT olan Alanya Kalesi’ne uzanan 900 metrelik hattan oluşan Alanya Teleferik, 19 Ağustos’ta hizmet vermeye başladı. 9 milyon Euro’ya (36 milyon TL) mal olan ve Damlataş Plajı’ndan 300 rakımdaki Alanya Kalesi içerisindeki Ehmedek bölgesine çıkışı sağlayan Alanya Teleferik’e 16 günde önce 20, daha sonra 18 TL’lik ücretle 45 bin 700 kişi bindi. 4 günlük Kurban Bayramı’nda 12 bin 531 kişinin bindiği Alanya Teleferik, 16 günde yaklaşık 900 bin TL gelir elde etti.

TAM 20 YIL HOLDİNGİN
Teleferik Holding, Alanya Teleferik’i 20 yıl çalıştırıp Alanya Belediyesi’ne devredecek. Teleferiğin 16 günde 900 bin TL gelir elde ettiği düşünüldüğünde, günlük ortalama kazancının 56 bin TL olduğu görülüyor. Yani böyle giderse teleferik 642 günde yani yaklaşık 21 ayda 36 milyon TL’lik maliyetini amorti edecek ve 18 yıl, 3 ay kâr elde edecek. Bu hesaplama Euro olarak düşünüldüğünde de, günlük 14 bin Euro ciro yapan teleferik, 642 günde 9 milyon Euro’luk maliyetini amorti edecek.

‘ALTIN YUMURTLAYAN TAVUK’
Saadet Partisi Alanya İlçe Başkan Yardımcısı Hüseyin Sarıca “Alanya teleferiğe sahip çıktı ama gelirine sahip çıkamadı” dedi. Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’i eleştiren Sarıca şöyle konuştu: “18 yılda yaklaşık 320 milyon TL gibi bir gelir demek. Bu gelir de Teleferik Holding’e gidecek. Oysa bu 320 milyon TL gelir Alanya Belediyesi’nde pekala kalabilirdi. Yanı başımızda örneği var. Antalya Tünektepe Teleferik’i Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılmış olup, geliri Büyükşehir’e akmaktadır. Alanya Teleferik Alanya Belediyesi tarafından yaptırılabilirdi veya sermayesi olan 36 tane Alanyalı sahip çıkıp bu teleferiği yaptırabilirdi. Velhasıl altın yumurtlayan tavuktan 18 yıl mahrum kalacağız.”

‘KORKUNÇ BİR RAKAM’
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Alanya İlçe Başkanı Ali Takavut ise “Ekonomik açıdan bakıldığında 2 yılda kendisini amorti ediyor. Yani 18 yıl boyunca firma buradan para kazanacak. Peki, 2 senede bu teleferik kendisini amorti ediyorsa o zaman 20 yıllığına neden bu anlaşma yapılıyor ve bu paralar o firmaya akıyor? Madem bu kadar ciddi bir rağbet var, bu fiyatlar düşük tutulsun, sürümden kazanılsın, 10 senede amorti etsin. Çok çılgın paralardan bahsediyoruz. O parayla hayal bile edilemeyecek şeyler yapılırdı. Fiyatlar çok yüksek, 20 günde 900 bin TL gelir elde eden başka bir yatırım var mı? Bana kalırsa çok büyük bir fırsat kaçtı” diye konuştu.

‘ÖNEMLİ OLAN YILLIK KAZANCI’
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Alanya İlçe Başkanı Mustafa Berberoğlu da şunları söyledi: “Sonuçta yap-işlet-devret modeliyle, açık ihale usulüyle ihale edildi. Bunun çalışmasını iki taraf da yapmıştır. Bayram sezonuna denk gelmesi yoğunluğu sağlamış olabilir. Kışınki durumuna bakmak lazım. Yıl ortalaması ne olacak, o da önemli. Ekonomik olarak şu an değerlendirme yapmamız mümkün olmaz. Yılı dolmadan bir şey diyemeyiz. Alanya’da ilk olduğu için de bir verim sağlanmış olabilir. Ama söylediğim gibi yıllık bazda değerlendirmek lazım.”

Kaynak : yenialanya