Alanya Teleferik’in İlk Yolcusu Başkan Yücel Oldu (Foto Galeri)

30 yıl önce projelendirilen Alanya Teleferiği’nin yapımı bitti. Teleferik, insanlı testlerin de tamamlanmasının ardından hizmet vermeye başlayacak. Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, açılışı için gün sayılan Teleferik’in ilk yolcusu oldu.

Alanya’da geçen yılın kasım ayında yapımına başlanan ve Damlataş Plajı’ndan deniz seviyesinden yaklaşık 300 metre yükseklikteki Alanya Kalesi içerisindeki Ehmedek bölgesine çıkışı sağlayacak Alanya Teleferiği’nin yapımı tamamlandı. Yapımının tamamlanmasıyla tüm deneme turlarının yapıldığı teleferikte insanlı testlerinde bitmesiyle ziyaretçilerin hizmetine açılacak.

İLÇENİN EN BÜYÜK PROJESİ

Toplamda 900 metre hat uzunluğuna sahip, 17 kabinle hizmet verecek teleferik, saatte 1130 kişi taşıyacak ve yılda yaklaşık 1 milyon kişi taşınılması hedefleniyor. Yaklaşık 30 yıl önce projelendirilen teleferik 9 milyon euro maliyetle yapılırken, ilçenin bu güne kadar yapılan en büyük projelerinden biri olarak yer alıyor. Dünyaca ünlü Damlataş ve Kleopatra plajlarının üzerinden Alanya Kalesi’ne tırmanan teleferik, hem şehrin dokusunu hem de ilçe merkezinde bulunan tüm tarihi dokuyu tek seferde ziyaretçilerinin seyrine sunuyor. Belediyenin testlerin tamamlanmasıyla Kurban Bayramı’nda hizmete sokmayı planladığı teleferiğin sefer ücreti 18 TL olarak planlanırken, gaziler ve şehit yakınları, engelli ile yaşlı vatandaşlar gibi toplu taşıma indirimlerinin de uygulanacağı belirtildi.

KALEYE BÜYÜK ARAÇLAR GİREMEYECEK

Yapılan proje kapsamında teleferiğin zirve durağına yerleştirilen yürüyüş yolları ile iç kale ve diğer bölgelerine ulaşılırken, yürüyüş yolunun bitimine kurulacak olan alanda ise 14 kişi kapasiteli 4 adet büyük golf araçlarıyla da ziyaretçiler Süleymaniye Cami mevkiinden, İç kaleye kadar tüm alanları yürümeden gezebilecek. Alınan belediye kararlarıyla teleferiğin hizmete girmesiyle birlikte büyük tur otobüslerinin kaleye girişi yasaklanacakken, belediye oluşturulacak olan golf aracı turlarıyla otobüslerin ve büyük araçların kale dokusuna verdiği zararı engellemeyi planlıyor. Başlangıç olarak 4 araçla hizmet verecek olan golf araçlarının gelecek olan ziyaretçi sayısına göre artırılması planlanıyor.

“BAYRAM HEDİYESİ”

Çalışmaları yerinde inceleyen Alanya Belediye Başkanı MHP’li Adem Murat Yücel, bir hayalin gerçekleşmesinde yer almanın onur verici olduğunu söyledi. İnsanlı testlerde kabine binen Adem Murat Yücel, “Şuan teleferiğin son testleri gerçekleşiyor. Dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan Alanya’nın en güzel sahillerinden Damlataş ve Kleopatra plajlarının üzerindeyiz. Alanya Teleferiği ülkemizde yapılan 2 teleferik inşasından biri. Teleferik inşaatı Damlataş bölgesinden, İç kaleye yani Ehmedek bölgesine uzanıyor. Saatte 1130 kişi taşıyan ve 17 kabinden oluşan teleferiğimiz 30 yıldır hayali olan bir projeyi gerçekleştirdik. Yetkili firma test turlarını yapıyor. İnşallah bizde gelecek hafta işletme ruhsatını vererek Alanya’mıza ve Alanya’yı ziyaret eden tüm turistlerimize bayram hediyesi olarak sunmayı planlıyoruz” dedi.

“DOĞAL GÜZELLİKLERLE İÇ İÇE”

Teleferiğin amacına uygun bir şekilde ziyaretçilerin hizmetine açılacağını belirten Yücel, “Teleferiğin amacına ve kullanılabilir şekilde uygunluğu çerçevesinde işletilecek. Çünkü teleferikler hem taşıma hem de seyirlik içindir. Fakat Alanya Teleferiği taşımadan ziyade seyirlik olarak kullanılabilecek ender teleferiklerden biridir. Bu proje doğal güzelliklerle iç içe olan bir proje. Ben şimdiden bu projenin Alanya halkına hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.