Alanya Teleferik’in Resmi Açılışı Yapıldı

Alanya’nın 37 yıllık rüyası Alanya Teleferik, bugün düzenlenen törenle hizmete açıldı. Alanya’nın en büyük hayalini gerçekleştirdiklerini söyleyen Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, “Teleferikten kişi başına alınan paranın 1 lirasını Alanya Turizm Tanıtma Vakfı’na, 1 Lirasını da şehrimizin gözbebeği Alanyaspor’a hibe edeceğiz.” dedi.

ALANYA TELEFERİK RESMEN AÇILDI
37 yıldır gündemde olan ve Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’in gerçekleştirdiği Alanya Teleferik, bugün düzenlenen törenle hizmete açıldı. Törene, MHP Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Günal, Oktay Öztürk, Alanya Kaymakamı Mustafa Harputlu, MHP İl Başkanı Mustafa Aksoy, Ak Parti İl Başkanı Rıza Sümer, Ülkü Ocakları Antalya İl Başkanı Alperen Tuğrul Küreşoğlu, Üniversite Rektörleri, İlçe Belediye Başkanları, STK Temsilcileri, siyasi partilerin ilçe başkanları, kamu kurumlarının birim amirleri, muhtarlar, vatandaşlar ve çok sayıda davetli katıldı. Açılışın töreninde konuşan Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, bu dev yatırımla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

ALANYA KALESİ’NİN DOĞAL VE TARİHİNİ KORUDUK
Alanya Teleferik’i faaliyete geçirerek, Alanya Kalesi’ne tarihi ve doğal değerleri koruyacak alternatif bir ulaşım sistemi kurduklarını açıklayan Başkan Yücel, “Bu doğrultuda Kale’ye çıkışların çoğunun Alanya Teleferik ile gerçekleştirilmesini istiyoruz. Unesco Dünya Mirası adayı olan Alanya Kalesi’ne tur otobüsleri ve büyük araçların çıkmasını belirli bir tarihten sonra yasaklayacağız. Böylelikle hem Alanya Kalesi’ni korumuş olacağız, hem de Unesco Dünya Mirası Listesi’ne girme yolunda önemli bir mesafe kaydedeceğiz.” dedi.

“BAŞKASININ HESAP MAKİNESİ İLE YAPTIĞI HESABI BİZ AKLIMIZDAN YAPARIZ”
Açılış töreninde teleferiğin fiyatıyla ilgili eleştirilere de cevap veren Başkan Yücel, “Alanya’ya böyle önemli misyonlarla hizmet veren Alanya Teleferik’in fiyatı ile ilgili sosyal medyada ve yerel basında günlerce basiretsizce yapılan eleştiriler, bizlere projenin büyüklüğü ve amacının anlaşılmadığını gösteriyor. Bu büyüklükte bir proje üretip hayata geçirdiysek, elbette fiyat hesabını da biliriz. Başkalarının facit (hesap makinesi) ile yaptığı hesabı biz, aklımızdan yaparız “ dedi.

“ALTAV VE ALANYASPOR’A BÜYÜK DESTEK”
Başkan Yücel, “Alanya Teleferik ile kaleye çıkan kişi başına alınan paranın 1 Lirasını Alanya Turizm Tanıtma Vakfı’na (ALTAV), 1 Lirasını da şehrimizin gözbebeği Alanyaspor’a hibe edeceğiz. Bu kararın alınmasında Sayın Kaymakamımızın çok önemli katkıları var. Kendisine de buradan teşekkür ediyorum. ” şeklinde konuştu.

“GOLF ARABALARIYLA SÜLEYMANİYE VE İÇ KALEYE KADAR TÜM ALANLAR YÜRÜMEDEN GEZİLEBİLECEK”
Yapılan proje kapsamında teleferiğin zirve durağına yerleştirilen ahşap yürüyüş yollarıyla iç kale ve diğer bölgelere ulaşılabileceğini söyleyen Belediye Başkanı Yücel şunları kaydetti:
“Yürümekte zorlanan vatandaşlarımız için, İçkale ve Süleymaniye Cami arasında ulaşımı sağlayacak ilk etapta 4 tane 14 kişilik büyük golf araçları (Shatter) ile hizmet vereceğiz.

ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLERE ÜCRETSİZ
Alanya Kalesi’nin Ehmedek Kapısı ile Damlataş Sosyal Tesisleri arasında çalışan Alanya Teleferiğimiz şehit yakınları ve gazilere ücretsiz olan teleferik, 20 kişiden fazla gruplar, öğrenciler ve 65 yaş üstü vatandaşlarımıza yüzde 50 indirimli.

“ALANYA TELEFERİK DİĞER TELEFERİKLERDEN FARKLI”
Alanya Teleferiği ülkemizdeki diğer teleferiklerden ayıran birçok özelliğin olduğuna dikkat çeken Yücel, “ Alanya teleferik misafirlerine sadece ulaşım ve seyir imkanı sağlamıyor. Aynı zamanda yaşayan bir tarih olan Alanya Kalesi’nin paha biçilmez hazinelerini keşfetme imkanı sunuyor. Teleferiğin hayat bulmasıyla, Alanya Kalesi içinde bulunan Ehmedek Çarşısı, Süleymaniye Cami, Bedesten Çarşısı, Sarnıçlar, Selçuklu Hükümdarı Alaaddin Keykubat’ın sarayı, tarihi Alanya Evleri, İç Kale ve daha nice tarihi değerlerimiz günlük yaşamımızın bir parçası oldu ve gün yüzüne çıktı” dedi.

CUMBUL: “ALANYA KALESİ’NİN DEĞERİ ARTACAK”
Açılış töreninde kürsüye gelen Teleferik Holding Yönetim Kurulu Başkanı İlker Cumbul, Alanya Teleferik’in Türkiye ve yurtdışında yaptıkları 58. proje ve Türkiye’nin en güzel teleferiği olduğunu belirtti. Cumbul, “Alanya Teleferik harika bir manzara eşliğinde yaşayan bir kaleye çıkıyor. Alanya Kalesi bölgenin önemli bir değeri, teleferik bu değeri daha da arttıracak. Alanya Kalesi markasının arkasında bir başka marka daha olacak. Alanya’ya değer katacak bu tesisin yapımına dönemin Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu ile başladık. Kendisine teşekkür ediyorum. Daha sonra Başkanımız Adem Murat Yücel bayrağı devraldı ve ısrarla yoğun çaba gösterdi. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Açılış töreninde MHP İl Başkanı Mustafa Aksoy, MHP Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Günal, MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, Ak Parti İl Başkanı Rıza Sümer de birer konuşma yaparak teleferikle ilgili düşüncelerini törene katılan davetlilerle paylaştılar.

“BORÇLANMADAN KENDİ İMKANLARIYLA BU HİZMETLERİ YAPABİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ”
MHP İl Başkanı Mustafa Aksoy’un konuşmalarının ardından kürsüye gelen MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Günal, çok önemli bir konuya dikkat çekerek, “Alanya Belediyesi’nin borçlanmadan kendi kaynaklarıyla üretken belediyecilik anlayışıyla bu hizmetleri yapabilmesi çok önemli. Selçuklu’nun başkenti Alanya’da bu hizmetlerin yapılaması bizi gururlandırdı” dedi.

“BAŞKAN YÜCEL’İ KUTLUYORUM”
“Alanya’nın essiz manzarasını seyredeceğimiz bu güzel eseri Alanya’ya kazandıran Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’i kutluyorum” diyerek konuşmasına başlayan Ak Parti Antalya İl Başkanı Rıza Sümer, Alanya’nın Türkiye’nin misafir odası olduğunu söyledi. Sümer, “Turist Alanya’da ne gördüyse kendi memleketinde ülkemizi öyle tanıtıyor. O yüzden Alanyalı yöneticilere büyük görev düşüyor” ifadesini kullandı.

“HİZMET AŞKIYLA YANAN BİR BELEDİYE BAŞKANI VAR”
Açılışın son konuşmasını yapan MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, Alanya’nın hizmet aşkıyla yanan, Alanya sevdalısı bir MHP’li belediye başkanı var. Alanya’nın 37 yıllık hayalini gerçekleştirdi. Bu hayali yaşatarak Belediye Başkanı Yücel’in eline geçinceye kadar bu hayali koruyan geçmiş tüm belediye başkanlarına da şükranlarımı sunuyorum” dedi.

VATANDAŞLARA JEST
Alanya Teleferik, açılış konuşmalarının ardından Alanya Müftüsü Mustafa Topal’ın yaptığı duayla resmi açılışını gerçekleştirdi. Açılışın ardından vatandaşlar saat 21.30’a kadar teleferiğe ücret ödemeden binebilecekler.

İLÇENİN EN BÜYÜK PROJESİ
Toplamda 900 metre hat uzunluğuna sahip, 17 kabinle hizmet verecek teleferik, saatte 1130 kişi taşıyacak. Kısa vadede 500 bin uzun vadede ise yılda yaklaşık 1 milyon kişi taşınması hedefleniyor. Yaklaşık 37 yıl önce Alanya’nın gündemine gelen teleferik, 9 milyon Euro maliyetle yapılırken, ilçenin bugüne kadar yapılan en büyük projelerinden biri olarak Alanya tarihindeki yerini alıyor.

Dünyaca ünlü Damlataş ve Kleopatra plajlarının üzerinden Alanya Kalesi’ne tırmanan teleferik, hem şehrin dokusunu hem de ilçe merkezinde bulunan tüm tarihi dokuyu tek seferde ziyaretçilerinin seyrine sunuyor.