Antalya’nın Hayali, Tünektepe Teleferik Hattı Hizmete Açıldı

Antalya’nın Hayali, Tünektepe Teleferik Hattı Hizmete Açıldı :Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Tünektepe Teleferik,’ Ayaklarınız yerden kesilecek’ sloganıyla açıldı. 12 Şubat’a kadar ücretsiz hizmet verecek teleferiğin ücreti ise bir kişi 15 TL, iki kişi 20 TL olarak belirlendi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya’nın 30 yıllık hayali olan Tünektepe Teleferik Projesi’ni tamamlayarak, hizmete sundu. Sarısu’dan teleferikle Tünektepe’ye ilk çıkanlar 9 dakikalık yolculuğun ardından gazeteciler oldu. Teleferiğin 1 hafta boyunca ücretsiz olacağını müjdeleyen Başkan Türel, “Antalyalıların ayağı yerden kesilecek” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, yıllardır hep hayali kurulan Sarısu-Tünektepe Teleferik Hattı’nın tamamlanması nedeniyle Tünektepe’de basın toplantısı düzenledi. Teleferikle, Tünektepe’ye ilk çıkanlar Başkan Türel ve basın mensupları oldu. Antalya’nın doyumsuz manzarası eşliğinde gerçekleşen toplantıya gazeteciler yoğun katılım gösterdi. Antalya’nın hayali olan projelerin bir bir gerçekleşmekte olduğunu belirten Başkan Türel, yıllardır hayali kurulan teleferik projesinin 1986’dan günümüze uzaman hikayesini şöyle anlattı: “Burada bir proje gerçekleştirilmesi hususu 1970’li yıllarda dönemin Valisi Sayın Hüseyin Öğütçen tarafından ilk kez gündeme getiriliyor. Daha sonra bu proje başlıyor. 1986 yılında da o dönemde Döner Gazino ve turistik tesisinin ihalesini alan firma ile bir sözleşme imzalanıyor. Sözleşmede de deniliyor ki Özel İdare teleferik için yer göstermek suretiyle Tünektepe- Sarısu arasında bir teleferik yatırımı da yapılacaktır. Bu sözleşme hükmü. Tarihi 1986. Ancak o günden bugüne kadar başlayan süreç, ne mutlu bizlere ki bizim dönemimizde noktalanıyor. Bizim dönemimizde sonuçlanıyor. Hikayesi uzun, daha sonra 1986’da bu sözleşme hükmü yüklenici firma ile Özel İdare arasında olmasına rağmen Sarısu bölgesinde teleferiğin ilk ayağının ve istasyonun olacağı yer için 10 dönümlük bir alan ayrılması hususu, ta ki ilk dönemimde belediye başkanı seçilinceye kadar çözülmüyor, çözülemiyor. 2004 yılında ilk kez Belediye Başkanı olduğum dönemde teleferiğin sıfır kottaki istasyonunun yerini 10 dönümlük bir imar planı uygulamasıyla biz çözmüş oluyoruz. Ondan sonra da bu çalışmalar biz görevi bıraktıktan sonra Özel İdare tarafından devam ettiriliyor. Yine dönemin Valisi Sayın Ahmet Altıparmak, her iki valimize de buradan teşekkürlerimizi ifade etmek isterim, bu teleferik ihalesinin gerçekleşmesini sağlıyor. Sene 2012. Daha sonra 2013’te bir ihale daha yapılıyor. Bir işe başlamak önemlidir tabi. Biz 5 senelik aradan sonra yeniden göreve geldiğimizde 2014 senesinde Özel İdareden Büyükşehir Belediyesi olarak bu teleferik ihalesinin inşaatını devralıyoruz. Devraldığımız tarihte teleferik inşaatının fiziki gerçekleşme oranı neredeyse yüzde 5’ten bile düşük. Biz başlayan her projenin bitirilmesi gerektiğini ortaya koyan bir anlayışla çalışıyoruz. Derhal yüklenici firmayı almış olduğu sorumluluğu tamamlamak üzere davet etmek suretiyle yola çıkmasını istiyoruz. İkinci dönemimizde de bu inşaat çalışmaları devam ediyor. Ancak daha sonra yüklenici firmanın mali bir sıkıntı içerisine girmesi nedeniyle ihalesini feshediyoruz ve ikinci kez tamamlamak üzere projeyi ihaleye çıkıyoruz. İkinci kez çıkmış olduğumuz tamamlama sürecini de bugün noktalayarak hizmete açabilir hale geliyoruz”

9 DAKİKADA TÜNEKTEPE’DE
Toplam 14 milyon 694 bin 818 liraya mal olan teleferik projesinin, diğer illerdeki benzer projelere göre oldukça ekonomik bir rakama gerçekleştiğini ifade eden Başkan Türel, şu bilgileri verdi: “Aynı uzunluktaki başka illerdeki teleferiklerin maliyetleri neredeyse bizim harcadığımız bedelin iki misline yaklaşıyor. Bizim teleferiğimiz yaklaşık 1706 metre uzunluğunda ve kablo uzunluğu 3604 metre. 8 kişi kapasiteli, 36 kabinle hizmet veriyoruz. Saatte 1200 kişiyi rahatlıkla taşıyabiliyor. Yaklaşık 9 dakikalık süre içerisinde de 605 metre rakımdaki Tünektepe’ye ulaşabiliyorsunuz. Bugün itibariyle artık deneme sürüşleri tamamlandı. Antalyalıların istifadesine de açılıyor.”

TÜRKİYE’NİN EN UCUZ TELEFERİĞİ
Teleferik projesinin resmi açılışının önümüzdeki hafta Başbakan Binali Yıldırım’ın Antalya’ya teşrifi ile yapılacak toplu açılış töreni içerisinde gerçekleşeceğini kaydeden Türel, resmi açılışa kadar teleferikle Antalyalıları Tünektepe’ye ücretsiz taşıyacaklarını müjdeledi. Başkan Türel, resmi açılışın ardından teleferik bilet fiyatlarının, gidiş geliş bir kişi 15 lira, iki kişi 20 lira olarak belirlendiğini belirterek, “Bu Türkiye’nin en ucuz teleferik taşıma ücretidir. Geçen hafta büyükşehir belediye başkanlarımızla Bursa Uludağ’da bir programa katıldım.
38 lira bir ücretle Uludağ’a taşımacılık yapılıyor. Tabi bizim kabinlerimizin çok daha konforlu olduğunu da söylemeliyiz” dedi.

AYAĞINIZ YERDEN KESİLECEK
Antalyalıların çok rahatlıkla artık gün içerisinde Tünektepe’ye çıkıp güzel vakit geçirebileceğini anlatan Başkan Menderes Türel, “Yabancı turistler de aynı şekilde Antalya’yı kuşbakışı olarak seyredebilecek. Sloganımız “Ayağınız yerden kesilecek” Bu proje Antalyalıların ayağının yerden kesilmesine vesile olacak” diye konuştu.

TÜNEKTEPE PROJESİ
Antalya’da bir hayalin daha gerçekleşiyor olmasından duyduğu mutluluğu ifade eden Türel, teleferik tesisinin işletmesinin belediye şirketi ANET A.Ş. tarafından yapılacağını kaydetti. Tünektepe ile ilgili bir vizyon projeleri olduğunu hatırlatan Türel, şunları aktardı: “O da Antalya’nın bir başka hayal projesi. Antalya’ya çok farklı değer kazandıracak bir sembolik yapı olarak da ortaya çıkacak. Bununla ilgili bürokratik çalışmalarımız devam ediyor. Başbakanlık onayı ile bu alanın Orman Genel Müdürlüğü’ne devrini sağladık. Orman Genel Müdürlüğümüz de şimdi Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne devri gerçekleştiriyor. Bunun için bir heyet kuruldu. Daha sonra Tabiat Varlıkları Koruma Genel Kurulu ile de yapacağımız bir planlama neticesinde Antalya’ya yakışacak bu projemizi gerçekleştirmiş olacağız. Kütle olarak bir santimetre daha fazla bir yapı söz konusu olmayacak. Mevcut yapı yıkılmak sureti ile yine aynı metrekare civarında aynı yoğunlukta burada bir turistik tesis söz konusu olacak. Tabi ki buradaki seyir terası, günü birlik alanlar halka açık olarak kullanılmaya devam edecek. Binanın arka tarafı biliyorsunuz turistik tesis. Eskiden de turistik tesis olarak kullanılmaktaydı. O tarafta da yeniden konaklama amaçlı turizme destek verilmesi söz konusu olacak.”

BU HİZMETLER GAYRETLE OLUYOR
“Bu hizmetler neden biz görevde değilken yapılmıyordu” sorusunun önemli olduğunu söyleyen Başkan Türel, cevabı şöyle verdi: “Bakınız Tünektepe’de bir proje gerçekleştirmek için Emlak Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü, Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Turizm Bakanlığı, Yatırım İşletmeler Genel Müdürlüğü ve nihai olarak Çevre Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü’nün izinleri ile bu mesele çözülebiliyor. Tabi Başbakanlığı da koyarsak 6 ayrı kurumun izni ile çözümlenebiliyor. İşte bir sıfır kotundaki istasyonun yerini ayırmak 2004-2009 döneminde bize düştü. Kimse dönüp bakmamış. 1986’dan 2005’e kadar bu teleferikle ilgili istasyonun yerini ayırmak için bile bir gayret sarf edilmemiş. Orada biz o dönemde yine diğer kurumlarla bir çalışmayla bunu çözdük. O yüzden çalışınca oluyor. O yüzden neden bugüne kadar olmuyordu da şimdi oluyor, işte bu gayretle. Bu elbette birlikte, beraber, ahenkli yönetim anlayışı ile oluyor.”