Babadağ Teleferik Projesi İhalesi Yapıldı

Babadağ Teleferik Projesi İhalesi Yapıldı : Babadağ Teleferik Projesinin ihalesini; KDV hariç yıllık 2 milyon 250 bin lira+artı tüm tesislerden elde edilen yıllık gelirin yüzde 12,5 oranında pay vermeyi teklif eden Kırtur Turizm İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi aldı.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan, ihale sonrası yaptığı konuşmada “Fethiye’nin 20 yıllık hayalini gerçekleştiriyoruz. Bu bizim için sonuç değil başlangıçtır. Tüm projelerimizi yavaş yavaş gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Tüm Fethiye’ye hayırlı olsun” diye konuştu.

SKYWALK Fethiye marka adını alan Babadağ teleferik projesinin ihalesi yoğun ilgi gördü. İhaleye katılan iki şirket arasında kıran kırana mücadele yaşandı. FTSO Başkanı Akif Arıcan, Başkan yardımcısı Günay Özütok, Yönetim Kurulu üyeleri Adnan Bakırcı, Gürsu Özdemir, Ömer Eriz ve Halit Saraç’da ihale bitimine kadar heyecanla sonucu beklediler.

İhale şeffaf bir şekilde gerçekleştirildi

Emniyet yetkililerince ihalenin tüm güvenlik önlemleri alındı. Şeffaf bir şekilde yapılan ihaleyi Fethiye’deki tüm basın mensuplarının izledi. İhale, FTSO meclis üyeleri ve halkın canlı olarak izleyebilmesi için FTSO Meclis Salonuna da canlı olarak yayınlandı. Çok sayıda meclis üyesi ve Fethiyeli, oldukça heyecanlı geçen ihaleyi baştan sona kadar izlediler.

İhaleye iki istekli katıldı

SKYWALK-Fethiye marka adını alan Babadağ Teleferik Projesi’nin ihalesi 3 Nisan 2017 tarihinde, sabah 9.00’da yeterlilik zarflarını teslim alınmasıyla başladı. Saat 10.00’dan itibaren şirketlerin incelenmesiyle devam etti. İhale komisyonu; Emekli bürokrat İsmail Köksal, Av.Mustafa Enis Arıcan ve İnşaat Mühendisi Selçuk Esiner’den oluşurken FTSO Genel Sekreteri ve Fethiye Güç Birliği Şirketi Genel Koordinatörü Füsun Şahin ve FTSO Hukuk Müşaviri Ezgi Kullukçu ihaleye görevli olarak katıldı. İhale komisyonu, ilk olarak ihaleye katılan firmaların yeterlilik zarflarının üzerindeki bilgileri inceledi. Daha sonra zarflar açıldı. İhale şartnamesinde yer alan bilgi ve belgeler tetkik edildi. Daha sonra da belgelerin içeriği incelendi. İhaleye katılan her iki firma da yeterli bulundu.

Kıran kırana mücadele

İhalenin ikinci kısmı saat 15.00’te başladı. Yeterli bulunan firmalar, ihale komisyonu tarafından, yazılı olarak, ihalenin ikinci aşaması olan fiyat teklifi vermeye davet edildi. Firmalar tekliflerini kar oranı olarak belirleyip kapalı zarf içinde ihale komisyonuna sundu. Komisyon ihalenin ilk aşamasına yapılan inceleme işlemini yeniden gerçekleştirdi. Teklifler alındı. Kırtur Limited Şirketi binde 5 teklif ederken; Burkay- Walter ortaklığı binde bir teklif etti. Yazılı tekliflerin ardından teklifler sözlü olarak arttırıldı. Sözlü tekliflerde Burkay- Walter ortaklığı 3.05’e çıkarken, Kırtur 3.1’e çıktı.

Son olarak teklifler yeniden yazılı alındı. Yıllık kira bedeli olan 2 milyon 250 bin liranın yanı sıra, Burkay- Walter ortaklığı tesislerin tüm gelirinden yıllık yüzde 10.6 teklif ederken yüzde 12,5 oranında pay vermeyi teklif eden Kırtur Limited Şirketi Babadağ Teleferik projesinin ihalesini kazanmış oldu.

İhale, başlangıcından bitişine kadar basın mensuplarınca takip edilirken, FTSO Meclis salonunda da canlı olarak izlendi.

Hayal ve hedeflerimizde daha pek çok proje var

Duygusallaşarak konuşması zaman zaman kesilen FTSO Başkanı Akif Arıcan, ihale ile Fethiye’nin kazandığını belirterek: “Bugün bu cesareti gösterip Babadağ Teleferik Projemize katılan Murat Beye ve Kenan Beye çok teşekkür ediyoruz. Ülkenin içinde bulunduğu bu ortamda gelip bu ihaleye girmeleri Fethiye için, bizler için çok büyük gurur verici bir olay. Bu proje dünyaya açılan bir penceredir. İnşallah önümüzdeki günlerde inşaatına başlayarak en kısa zamanda projeyi bitirerek daha pek çok projenin hayata geçmesini sağlamak istiyoruz. İnşallah bunu da hep beraber başaracağız. İnşallah 2018 sonunda da bu projenin bittiğini göreceğiz ve hep beraber Babadağ’a çıkacağız. Hayal ve hedeflerimizde daha pek çok proje var. Onların da ihalesini hep beraber yapıldığını, bölge ve ülke ekonomisine kazandırıldığını göreceğiz. Az önce ağladım. Gözlerimden yaş geldi ama bunlar sevinç gözyaşları. Bunu hep beraber başardık. Bu projeyi bölgemize kazandırmanın mutluluğunu hep beraber yaşayacağız. Uzun ölçekli bir çalışmaydı. Her yolun sonu olduğu gibi bu çalışmanın da sonuna geldik. Yatırımcımızın Allah yardımcısı olsun. Bu konuda emeği geçen Oda yönetimimize, Oda meclisimize, çalışan personel kadromuza, tüm Fethiye kamuoyuna teşekkür ediyor, hayırlı uğurlu olsun diyorum” diye konuştu.

Kazanan Fethiye halkı

Burkay İnşaat Şirketinden Murat Ağcabağ, konuşmasında Kırtur Şirketine başarılar dileyerek “Firmaya hayırlı uğurlu olsun diyorum. Bence burada kazanan Fethiye halkı, turizm oldu. Biz de bir dahakine nasibimize ararız inşallah.” dedi.

Fethiyeli olduk

Kırtur Şirketi sahiplerinden Kenan Kıran ise ihaleyi alarak Fethiyeli olduğunu söylediği konuşmasında duygularını şu sözlerle dile getirdi; “Murat Beye katılımı için teşekkür ediyoruz. En azından iki firma yarıştı. Fethiye’nin ve Odanın katma değerini yukarıya çekmiş olduk. Sonunda biz de Fethiyeli olduk”.