EGO, Geçen Yıl 316 Milyon Yolcu Taşıdı

EGO, Geçen Yıl 316 Milyon Yolcu Taşıdı : Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü, toplu taşıma araçlarıyla, geçen yıl 316 milyon yolcunun kent içi ulaşımını sağladı.

Başkent kent içi taşımacılığının büyük kısmını üstlenen EGO Genel Müdürlüğü, hafta içi günde otobüslerle ortalama 700 bin, raylı sistemlerle 400 bin, teleferikle ise 8 bin yolcuyu evine, işine, okuluna ve birçok noktaya ulaştırdı.
EGO otobüsleri geçen yıl boyunca 86 milyon kilometre yol kat ederken, raylı sistemler de 207 bin kez sefer yaparak Başkentlileri taşıdı.

Dünya metropollerinde nüfusu 5 milyonu aşan kentler arasında, trafiği en rahat şehirlerin başında gelen Başkent’te şehir trafiğinin rahatlamasında, çevreci dev otobüs filosu başta olmak üzere, raylı sistemin ve toplu taşımada ilk kez Başkent’te kullanılan teleferik sistemi de büyük katkı sağladı.

BİR YILDA 316 MİLYON BAŞKENTLİ TAŞINDI
Ankara’da 2016 yılı süresince otobüs ve metrolarla taşınan toplam yolcu sayısı 316 milyona ulaştı. Sosyal belediyecilik anlayışının en güzel uygulamalarından birini ulaşım sisteminde gösteren Büyükşehir Belediyesi, yaşlılar, şehit yakınları, gazi ve gazi yakınları, engelli ve engelli yakınlarını ücretsiz taşırken, öğretmen ve öğrencileri de indirimli olarak ulaşımdan faydalandırdı. Ayrıca ilk olarak Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan, sonrasında birçok belediye tarafından kabul gören dini bayramlar süresince ücretsiz yolcu taşıma geleneği bu yıl da devam etti.

Bu kapsamda EGO Genel Müdürlüğü toplu taşıma sisteminden Başkentliler şu şekilde faydalandı;162 milyon kez tam bilet, 88 milyon kez indirimli öğrenci ve öğretmen kartı, 66 milyon kez ise serbest kart kullanıldı.

Serbest kart uygulamasından, 61 yaş üstü yolcular 35 milyon kez, engelli ve engelli refakatçisi 12 milyon kez, gazi, gazi yakını, şehit yakını, vazife malulü ve bunların yakını da 1,3 milyon kez faydalandı. Bunların yanı sıra 15 Temmuz FETÖ’cü darbe girişiminin ardından, 16 Temmuz ile 10 Ağustos arasında Büyükşehir Belediyesi, toplu taşıma araçlarıyla 26 gün süreyle Başkentlileri ücretsiz taşıdı.

EGO OTOBÜSLERİ,86 MİLYON KİLOMETRE YOL KAT ETTİ
EGO otobüsleri, yolcu ve trafik yükünün hafifletilmesinde, toplu ulaşım hizmetlerininbaşında yer aldı. Otobüslerle, bir günde 1287 araç ve 2 bin 275 şoförle, ortalama 7 bin 700 servis verilerek, 700 bin vatandaşımız, gideceği yere ulaştırılıyor. Yaşlısından gencine, engellisinden gazisine kadar 2016’da toplam 199 milyon yolcuyu eve, işe, okula, hastaneye ve alışverişe ulaştıran EGO otobüsleri, bu sürede 86 milyon kilometre yol kat etti.

RAYLI SİSTEMLERLE, 117 MİLYON YOLCU TAŞINDI
Modern, çağdaş ve güvenli ulaşım sistemlerin başında yer alan raylı sistemler, geçen yıl 207 bin kez sefer yaparak, gün de 400 bin, yıl içinde de 117 milyon yolcunun ulaşımını sağladı.Kent trafiğinin önemli ölçüde rahatlamasını sağlayan raylı sistemlerden metrolarla; Batıkent-Kızılay metrosuyla 51 milyon, Çayyolu-Kızılay metrosuyla
20 milyon, Törekent-Batıkent metrosuyla da 9 milyon yolcu taşındı. AŞTİ-Dikimevi arasında sefer yapan hafif raylı sistem olarak adlandırılan ANKARAY’la da 37 milyon yolcu taşındı. Ocak ayında açılan Keçiören Metrosu’nda da yolcu taşımacılığına başlanırken, şehrin kuzeyhattındaki trafik yoğunluğunda önemli oranda rahatlama sağlandı.

TELEFERİK HATTIYLA, GÜNLÜK ORTALAMA 8 BİN YOLCU
Türkiye’de ilk defa Yenimahalle Metro İstasyonu-Şentepe arasında hizmete açılan 24 bin yolcu taşıma kapasiteli toplu taşıma aracı teleferikle, günlük ortalama 8 bin yolcu, Şentepe- Yenimahalle Metro istasyonu arasında seyahat ediyor.

“EN ÇEVRECİ OTOBÜSLER BAŞKENT’TE”
Teknolojik gelişmelere paralel olarak, ulaşım sistemini yolcuların zaman kayıplarını önleyecek yeniliklerle donatan EGO Genel Müdürlüğü, uygulamaya koyduğu bu projelerle de uluslararası ödüllere de layık görüldü. 1715 araçtan oluşan otobüs filosunun, 1287’si doğalgazlı. Çevre dostu otobüs filosuyla EGO’ya Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği’nce (UITP), Avrupa’nın En Çevreci Otobüs Filosu ödülü verildi. Başkentlilerin, klimalı, konforlu, modern iç dizaynı olan güvenli araçlarla seyahat etmeleri için sürekli yenilenen araçların yaş ortalaması 7,09’a düşürüldü.

Engelli vatandaşların da toplu taşıma araçlarıyla seyahat edebilmeleri için 1515 otobüse engelli rampası konuldu. Otobüslerin tamamına araç içi bilgilendirme ekranları konulurken, 7 bin 423 otobüs durağından 1047’si Breil alfabeli kapalı durak ve 124 akıllı durakla, Başkentliler ulaşımlarını daha kolay sağlıyorlar.