Spil Dağı teleferik projesinde imar sıkıntısı var

Spil Dağı teleferik projesinde imar sıkıntısı var :Spil’de sağlık ve spor otellerinin yapımına başlandı ancak projeye marka değer katacak teleferik ile ilgili sıkıntılar elimizi ayağımızı bağladı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 4’üncü Bölge Müdürü Kerim Gençoğlu, Manisa’daki hedefleriyle ilgili konuştu. Bölge müdürlüğü olarak geniş bir alana sahip olduklarını ifade eden Gençoğlu, Manisa özelinde ise Spil Dağı milli parkının büyük bir önem taşıdığını söyledi. Gençoğlu, Spil dağında yapılacak sağlık ve spor otelinin yanı sıra teleferik projesinin de kente büyük bir marka değeri katacağını ifade etti. Gençoğlu otel projelerinin yapımına başlandığını, teleferikle ilgili imardan kaynaklı küçük sıkıntıların olduğunu, ancak konuyu yakından takip ettiklerini aktardı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 4’üncü Bölge Müdürü Kerim Gençoğlu, müdürlük olarak ilk ve en önemli hedeflerinin teleferik ile otel projesi olduğunu söyledi. Geçtiğimiz günlerde Manisa’daki görevine başlayan Gençoğlu Manisa’daki sorumluluk alanlarıyla ilgili bilgi verdi.

Gençoğlu, Manisa’da 1 milli parkımız var. Spil Dağı milli parkımız. 2 tabiat parkımız var, bunlar Mesir ve Süreyya tabiat parklarımız. 1 tabiat anıtımız var, burası da Kula peri bacaları tabiat anıtı. Gölmarmara’da bir sulak alanımız var. 30 tane de avlağımız mevcut.” dedi.

SPİL DAĞINA ŞU ANA KADAR 25 MİLYON HARCANDI
Spil Dağı’nda yapılması planlanan yatırımlarla ilgili konuşan Gençoğlu, parka 100 milyon TL’lik bir yatırım planlandığını söyledi. Gençoğlu şöyle devam etti: “Manisa ilimizin milli park müdürlüğümüzün sorumluluk sahası içerisindeki Spil Dağı milli parkında planladığımız yatırımlarımızın toplam değeri 100 milyon TL. Bunun 65 milyon TL’si teleferik, 35 milyon TL’si ise sağlık ve spor otelleri. Teleferik ve otel projelerinin ihaleleri 2015 yılında yapıldı. 5 yıllık süreç içerisinde hizmete açılacak. Çalışmalarımız devam ediyor. Şu ana kadar bakanlığımız olarak Spil dağı milli park sahasına 25 milyon 600 bin TL’lik bir harcama yapıldı. Spil dağında bulunan 42 adet bungalov evimiz var ve bu evlerin toplam yatırım değeri 4 milyon TL’nin üzerinde. 2016 yılı itibariyle 2 milyon 470 bin TL yatırım harcaması yapıldı.”

EN ÖNEMLİ HEDEF TELEFERİK VE OTEL PROJESİNİ BİTİRMEK
Manisalıların merakla beklediği teleferik ve otel projesiyle ilgili de bilgi veren Gençoğlu, “Manisa’yla alakalı hedeflerimiz arasında en önemlisi, halkımızın da büyük bir hasret ve özlemle bitmesini beklediğini bildiğimiz teleferik ve otel projesini bitirmek. Projeyi Sayın bakanımız da yakından takip ediyor. Bizler de bütün hızımızla çalışıyoruz. Manisa’ya bir an önce bu tesislerimizi kazandırmak istiyoruz. Bu proje vizyon bir projedir ve Manisa’nın marka değerini büyük oranda arttıracaktır. Manisa halkı müsterih olsun.” ifadelerini kullandı.

TELEFERİKTE İMAR SIKINTISI VAR
Otel projelerinin çalışmalarının sürdüğünü, ancak teleferik konusunda imar kaynaklı bir aksaklık yaşandığını dile getiren Gençoğlu, şöyle devam etti: “Teleferik konusunda imar planıyla ilgili küçük sıkıntılar var. Bu konuda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde çalışıyoruz. İmar plan sürecini takip ediyoruz. İnşallah bir aksilik olmadan bir an önce hayata geçirilecek. 7 bin 880 metre uzunluğunda bir hat ve Türkiye’nin en uzun teleferik hattı olacak. Çalışmalarla ilgili herhangi bir sıkıntı yok. Hava şartları olumsuz değil. Aşırı yağış alan ve ulaşım sıkıntısı alan bir yer olmadığı için sorun yaşamıyoruz.”

SORUMLULUK SAHALARINI ANLATTI
Son olarak bölgedeki sorumluluk sahaları hakkında bilgi veren Gençoğlu bu konuda şunları aktardı: “Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 4’üncü Bölge Müdürlüğü olarak Manisa, İzmir, Muğla ve Aydın illerinde görev yapmaktayız.

Bölge müdürlüğümüzün toplam yüzölçümü 4 milyon 555 bin 982 hektar. Bu alanın 496 bin 257 hektarı bizim görev ve sorumluluk sahamız olan koruma alanları. Bu da yüzdeye vurduğumuz zaman yüzde 11’e tekabül ediyor. Manisa’nın da yüzölçümü 1 milyon 852 hektar olup bunun 13 bin 578 hektarı korunan alan.

Sorumluluk sahamızda toplam 4 milli parkımız var. Biri Manisa Spil Dağı, diğeri Aydın Dilek Yarımadası, Muğla’da Marmaris Milli Parkı ve Saklıkent Milli Parkımız var. Bunların dışında 23 tabiat parkı, 1 özel kuş cenneti, 17 sulak alanımız, 16 tabiat anıtımız, 4 yaban hayatını geliştirme sahamız, 2 tane de tabiatı koruma alanımız, 117 devlet avlağımız, 5 genel avlağımız ve 2 örnek avlağımız mevcut.”

Kaynak : www.manisakulishaber.com