Alanya Belediye Meclisinden Teleferiğe Onay Çıktı

Alanya turizmine yeni bir ivme kazandıracak olan ve yaklaşık 8 milyon TL’ye mal olması beklenen ‘Alanya Kalesi Teleferik ve Yürüyen Bant Sistemi’ projesi belediye meclisinden oy birliği ile geçti.
Alanya Belediye Meclisi Şubat ayı Toplantısı, Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu başkanlığında Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda saat 14.00’da toplandı. Toplantıya meclis üyelerinden AK Parti’li Kadriye Görücü ve bağımsız Mustafa Küçüker dışında bütün meclis üyeleri katıldı. İşçi vize cetveli, memur boş kadro değişiklik cetveli, sözleşmeli personel 2012 ek ödeme oranı, Erdem Demir’in 1770 net ücret ve 723 ek ödeme ile sözleşmeki çalışması, Ali Rıza Vural ve Mustafa Tuna’nın motosiklet hibesini kararlarının bulunduğu Bütçe Komisyonu kararları oy birliği ile kabul edildi.

İMAR KARARI TAMAM

İmar komisyonu kararları arasında bulunan Kadıpaşa Mahallesi Arkeolojik Sit ve Etkileme Geçiş Alanı Koruma Amaçlı İmar Planı, Hacet Mahallesi 511 ada 2 parselde imar tadilatı, Tosmur Belediyesi imar tadilatı talebi söz konusu yolun parka dahil edilerek karşılanması halinde, Tosmur Belediyesi çevre düzeni planına tarım dışı amaçlı kullanımına uygun görüş verilmesi, meclis üyeleri tarafından oybirliği ile kabul edildi. Sipahioğlu’nun isteği üzerine son olarak görüşülen meclisin ana gündemini oluşturan Kale’ye yapılacak teleferik konusu meclis üyelerine dijital ortam ayrıntıları ile anlatıldı.

‘OYBİRLİĞİ İLE GEÇTİ’

Alanya turizmine yeni bir ivme kazandıracak olan ve yaklaşık 8 milyon TL’ye mal olması beklenen ‘Alanya Kalesi Teleferik ve Yürüyen Bant Sistemi’ projesi belediye meclisinden oy birliği ile geçti. Damlataş bölgesinde kurulması planlanan teleferik, Damlataş Plajı’ndan başlayacak ve tarihi Alanya Kalesi yamaçlarında son bulacak. Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu’nun gündeme getirdiği proje dün belediye meclis toplantısında görüşüldü. Alanya Kalesi’nin siluetini olumsuz etkileyebileceği endişesi taşıyan AK Partili Mustafa Berberoğlu, Serhat Kayış, Adil Okur, ilgili bakanlıkların ve sivil toplum kuruluşlarının görüşü alındıktan sonra projenin hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

’TELEFERİĞİ ANLATTI’

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aday olan Alanya Kalesi’ne trafik ulaşım ağının iyileştirilmesi amacıyla hazırlanan ‘Alanya Kalesi Teleferik ve Yürüyen Bant Sistemi’ projesi Alanya Belediyesi Meclis Toplantısında gündeme geldi. Projeyi meclis üyelerine tanıtan Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, teleferik hattının Damlataş mevkiinden başlayarak Alanya Kalesi’ndeki Ehmedek bölgesinde sona ereceğini söyledi.

‘YAP-İŞLET-DEVRET’

Taşıyıcı kabinlerin 8′er kişilik olacağını ve 600 metrelik mesafede çalışacağını belirten Sipahioğlu, “Alanya Kalesi’ne büyük tur otobüslerinin turist taşıması doğru değil. Bunun için meyilli tren projesi geliştirdik. Ancak bu proje kalenin jeolojik yapısına uygun olmadığı için UNESCO tarafından alternatif ulaşım planı hazırlamamız önerildi. Teleferik projesinin ise Alanya Kalesi’nin prestijine katkı yapacağını düşünüyoruz. Projenin yaklaşık 8 milyon TL’ye mal olması tahmin ediliyor. Bunu belediye bütçesi ile karşılamamız çok zor. Bu nedenle yap-işlet-devret modelini uygulayabiliriz” dedi.

‘AKP’DEN SİLÜET ŞERHİ’

AK Partili Meclis Üyesi Mustafa Berberoğlu ise, “Kalenin asıl sahibi Kültür ve Turizm Bakanlığı’dır. Kent Konseyi ve Mimarlar Odası görüşleri de alınmalı. Bizim tek kaygımız UNECO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aday olan Kale’nin silueti ile ilgilidir. Proje 6 yıla kadar Alanya’ya ekonomik katkı sağlayabilecek olması nedeniyle son derece önemlidir. Siluet ile ilgili tereddütlerimiz için ilgili kuruluşlar ile görüşüp hayata geçilmesini istiyoruz. Alanya’da olan kuruluşlar ile bu görüşmeleri bir hafta içinde hallederiz” dedi.

‘HALKA İYİ ANLATILSIN’

Sipahioğlu’nun seçim öncesinde meyilli tren projesini lanse ettiğini hatırlatan CHP’li Meclis Üyesi Serdar Noyan da şunları söyledi: “Bu projenin kaledeki jeolojik yapıya uygun olmadığını şimdi söylüyorsunuz. Buradan, ortaya attığınız seçim projelerinin yapılabilirliğini araştırmadığınız ortaya çıkıyor.” MHP’li İbrahim Görüş de bu projenin halka iyi anlatılarak hayata geçirilmesinden yana olduklarını söyledi. Ayrıca Noyan, teleferik projesinin Damlataş’tan İskele meydanına kadar hatları bulunan tramvaylar ile desteklenmesi gerektiğini belirtti. Daha sonra yapılan oylamada, projenin imar planına işlenmesi oy birliği kabul edildi.

Kaynak : http://www.haberalanya.com.tr

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*