Kayak sezonu son sürat

Kayak sezonu son sürat :Karın artmasıyla birlikte kayakseverlerin de yüzü güldü. Uludağ, kuşkusuz Türkiye’nin en gözde kış sporları merkezi. Ancak Palandöken ve Kartalkaya’nın da yıldızı giderek parlıyor

Kışın en güzel tarafı kuşkusuz kar. Yağdığında bir anda masalımsı bir atmosfer yaratıyor. Elbette en çok sevinen de kayakseverler oluyor. Kış tatili denildiğinde ilk akla gelen kayak rotaları oluyor. Doğanın beyaz bir örtüyle kaplandığı dağlarda kayak yapmanın keyfi elbette bir başka. Kayağın yanı sıra snowboard, safari, kar motosikleti, kızak de kışın yapılabilecek eğlenceli aktiviteler arasında… İster yeni başlayın, ister profesyonel olun kayak tatilinden unutulmaz anılarla döneceksiniz. Farklı özelliklerdeki pistlerde becerinizi geliştirebilir, kayak yapmanın zevkine varabilirsiniz.

GECE KAYAĞI İÇİN PALANDÖKEN
Palandöken Dağları, İstanbul, Ankara gibi merkezlere tek bir uçak bağlantısıyla ulaşılan Erzurum Havaalanı’na sadece 18 km mesafede. Altı ay boyunca karın eksik olmadığı kayak merkezi; kar kalitesi, miktarı ve kilometrelerce uzayan uzun pistleri sayesinde büyük ilgi görüyor. Palandöken kayak merkezi, deniz seviyesinden 3 bin 167 metre yükseklikte. Normal kış koşullarında 2-3 metre kar yağışı alıyor. Mevsim boyunca toz kar üzerinde kayak yapılıyor. Sezon 10 Mayıs’a kadar devam ediyor. 4 ve 5 yıldızlı konaklama tesisleri, kayakevi, günübirlik tesisler ve lokantaları var. En uzun pisti 12 kilometre. Merkezde 5 telesiyej, 1 teleski, 2 baby lift ve 1 gondol lift hizmet veriyor. Aynı anda yaklaşık 5 bin kişinin kayak yapma olanağı var. Palandöken’de ışıklandırma yapıldığı için geceleri kayak yapılabiliyor

DOĞASIYLA SARIKAMIŞ
Sarıkamış, kar kalitesi açısından son derece önemli bir kayak merkezi. Toplam 12 kilometreyi bulan 5 etaplı pisti, 2500 rakımlı Cıbıltepe’si ile muhteşem bir doğal güzelliğe sahip. Cıbıltepe’nin kar türü sadece Alpler’de rastlanan ve kristal kar denilen cinsten. kayak alanı 2100-2634 metre yükseklikte, sarıçam ormanları içerisinde yer alıyor. Normal kış koşullarında 1.5 metre dolayında olan karlı bölgeler, kayak sporu için oldukça elverişli. Sarıkamış ve çevresi, Alp ve kuzey disiplini ve tur kayağı etkinlikleri için uygun koşullara sahip. Merkezde ikisi devlet konukevi olmak üzere pek çok konaklama yeri var. Ayrıca iki adet telesiyej, 1 adet teleski tesisi hizmet veriyor.

KAR YARALANMALARINA ÇOK DİKKAT EDİN
Kayak yapmadan önce eğitim ve doğru ekipmana sahip olmak hayati önem taşıyor. Gerekli tecrübeye sahip olmayanlar için yaralanmalar kaçınılmaz. Doç. Dr. Onat Üzümcügil’e göre önlem alarak bu kazaları engellemek mümkün.

Kondisyon yeterliliği: Kayak öncesi, kayak yapacak kişinin mutlaka aerobik kondisyonunun iyi olması gerekiyor. Bu sayede kişi kayak esnasında oluşabilecek yaralanmalardan kendisini koruyabiliyor.

Eğitim şart: Kayak merkezlerinde birçok pist bulunuyor. Bazıları daha dik ve uzunken bazıları daha kısa olabiliyor. Oluşabilecek yaralanmalara karşı mutlaka kayak yapacak kişi önce eğitim almalı, sonra piste çıkmalı.

Tecrübenize özel ekipman: Kayak malzemelerinin pahalı ve taşınmasının zahmetli olması nedeniyle çoğu kişi ekipmanları kiralamayı tercih ediyor. Oysa kendi ekipmanınızla kaymanız yaralanmalara karşı korunmanızı sağlar. Eğer kiralama yöntemini seçiyorsanız, kayak uzunluğunu kayak tecrübenize göre seçmeniz ve bağlamalarınızı sürekli denetletmeniz ve başkalarının ayarı yapılmamış kayaklarını kullanmamanız gerekir.

Kask takın: Kafa travmalarını hafifletmek için kask kullanın.

Kötü havada çıkmayın: Yorgun olduğunuzu hissettiğinizde muhakkak ara vermeye, pistin eğimi-karın sertliği ve insan yoğunluğuna göre hızınızı ayarlamaya, kötü hava koşullarında kaymamaya özen gösterin.