Kayak acıktırır

Kayak acıktırır :Gün boyu bembeyaz karla kaplı dağlarda kayak yaptınız acıktınız. Sıra geldi karnınızı doyurmaya. Bursa’nın İskender Kebabı, Bolu’nun sulu tencere yemekleri, Erzurum’un cağ kebabı, Kayseri’nin mantısı ve Kars’ın gravyer peyniri… Türkiye’nin gözde kayak merkezlerinin bulunduğu şehirlerde unutamayacağınız yöresel lezzetler tadabilirsiniz…

Bursa

Uludağ, Türkiye’nin en popüler kayak merkezi. Merkezin bulunduğu Bursa ise ünü tüm dünyaya yayılan İskender Kebabı’nın adresi. İnce ince kesilmiş döner yaprakları, sıcacık pide, domates sosu ve etin üzerinde cızır cızır ses çıkaran tereyağlı sos. Bu kebabı yemeden dönmeyin. Bursa’nın bir diğer lezzeti ise pideli köftesi. Pidelerin üstüne yayılmış köfteleri kısa sürede silip süpüreceksiniz. Uludağ’da toplanan kestanelerin şerbetle pişirilmesiyle ortaya çıkan kestane şekeri ise şehre özgü efsanevi bir tat. Şehirde kestane reçeli, turtası ve ezmesi de yapılıyor. Taş fırınlarda pişen tahinli pide de bir kahvaltı klasiği.

Kars

Sarıkamış’ın sınırları içinde yer aldığı kardelenler şehri Kars, geçmişte pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış. Bu durum ortaya zengin bir mutfak kültürünün çıkmasını sağlamış. Balı ve gravyer peyniri çok meşhur. İri gözenekli sert gravyer peynirinin tadı İsviçre peynirlerininkine benzetiliyor. Balı ise şöhretini yüksek rakımlı tepelerdeki soğuk iklim kır çiçeklerinden alıyor. Tadabileceğiniz bir başka lezzet kaz eti. Kaz eti kasım ve mart arasında tüketiliyor.

Kayseri

Erciyes kayak merkezinin bulunduğu Kayseri’nin zengin bir mutfak kültürü bulunuyor. İç Anadolu mutfağının karakteristik özelliklerini taşıyan şehrin en meşhur yemeği mantıyı mutlaka deneyin. Araştırmalara göre şehirde 36 çeşit mantı yapılıyor. En yaygını üstüne sarımsaklı yoğurt, yağda kavrulmuş salça, sumak, pul biber ve nane dökülerek yeneni. Buranın kesme çorbası da çok lezzetli. Pastırmasıyla ünlü şehirde kağıtta pastırmayı mutlaka tadın.

Erzurum

Palandöken kayak merkezine ev sahipliği yapan Erzurum cağ kebabı ile ünlü. Döner yapar gibi şişe geçirilen etler yatay şekilde odun ateşi üzerinde pişiriliyor. Yanında ovulmuş soğan, salata, közlenmiş biber, acılı ezme ve ev yapımı yoğurt ile sunuluyor. Şehrin kadayıf dolması da tadılması gereken lezzetlerden. Erzurum’da yemeklerin hemen arkasından çay gelir. Çay, özel kesme şekerle kıtlama olarak içirilir.

Bolu

Ankara ve İstanbul’a yakın olduğu için haftasonu Kartalkaya kayakseverlerin akınına uğruyor. Bolu sınırları içindeki Kartalkaya’nın adını verdiği kebap şehrin ünlü yemekleri arasında. Kartalkaya kebabında kuşbaşı et ve sebzeler, milföy hamurunun içinde sunuluyor. Aşçıların memleketi olarak bilinen Bolu, Mengen yöresine ait sulu tencere yemekleriyle ünlü. Mengenin pilavı da meşhur. İçine kuşbaşı et, soğan, domates, ceviz ve mantar gibi malzemeler konuluyor. Pişmaniyenin sıkıştırılmış hali gibi görünen saray helvası, cevizli çörek de yöreye has lezzetlerden.