Kayakçılar piste

Kayakçılar piste :Kışın gelişini gülümseyerek karşılamanın yollarından biri kayak yapmayı seviyor olmak! Kayak mevsimi açıldığına göre hem yurdumuzdaki hem de ‘yakın’ kontenjanından listemize dahil olan Bulgaristan’daki kayak merkezlerini yakın plana aldık…

Daha önce Bulgaristan’da Bansko Kayak Merkezi’nde kayak yapmamışlar beri gelsin. Bansko’dan ve bizim kayak merkezilerimiz hakkında yeni havadisler var.
Geçtiğimiz günlerde Bansko’da kayak sezonu açılış festivaline katıldım. 70 kilometrelik pist, 26 kilometrelik lift ağı pek alışık olduğumuz türden değil.
Bansko, Bulgaristan’ın tarihi Balkan köylerinden biri. Zamanında yıkık dökük bir pisti varken, yakın geçmişte 40 milyon euroluk bir yatırımla bir kayak merkezi haline getirmişler. Oteller de bu tarihi dokusu bozulmamış duyarlılığa saygıda
kusur etmeyecek kadar kibar davranmış.
Palandöken’deki gibi pistlerin geniş ve kıvrımlı olması sayesinde board’çuların daha fazla keyif aldığı merkezlerden olmuş. Bir kayak merkezinde daha fazla board’çu görmeniz pist hakkında size fikir de verebiliyor… Pistler geniş ve hareketli. (Hatta gece hayatı konusunda da…)
1.000 ve 2.600 metre arasında zorluk derecesine göre altı mavi, beş kırmızı, iki siyah olmak üzere toplam 13 pist var. 2.900 metre yüksekliğindeki Pirin Dağı’nın kuzey yüzünde kalan pistler rüzgârdan hiç etkilenmiyor. Dünyanın en önemli kayakçılarından Dünya Şampiyonu Alberto Tomba ve Marc Girardelli’nin uğrak mekânı dediğimizde, zaten pistler konusunda da şüpheler yok oluyor.
İstanbul’a 550 kilometre uzaklıktaki bu kayak merkezinin Türk kayakçıları için bulunmaz bir alternatif olduğunu gördüm. Yalnız Bulgaristan’ın bize uyguladığı vizenin hem maddi, hem manevi bir yoruculuğu var. 85 euro vize ücreti alırken komşu falan pek dinlemiyor. Ve bu paranın karşılığında tek çıkışlık vize verdiğinden hafta sonu kaçamakları yapamıyorsunuz. Peki ama bu komşunun kayak merkezini tüm sezon rahat rahat kullanmayacaksan ne anladık o işten! Her hafta sonu için 85 euro vermenin bize göre bir iş olmadığı kesin. Bansko’nun Belediye Başkanı Georgi İkonomov da böyle düşünmüş olacak ki Dışişleri Bakanlığı ve konsolosluğa mektuplar yazarak “Türk kayakçıları burada görmek istiyoruz, lütfen vize konusunda biraz yapıcı ve yardımcı olun” diyormuş. Bakalım bu girişimler sayesinde önümüzdeki günlerde konuyla ilgili değişiklik olacak mı?

KONAKLAMA EN KOLAYI

Bansko’da beş yıldızlı oteller de dahil konaklama ücreti maksimum 70 TL’yi geçmiyor! Çok daha uygun fiyatlı ve konforlu oteller de bulabilmeniz mümkün. Yöneticisi Burhan Nemutlu ile tanışma fırsatı bulduğum Otel Regnum bir kayak merkezinde isteyebileceğiniz her şeyi sunuyor. Balkan ülkeleri arasında yapılan oylamada en iyi SPA seçilmiş.

KARAYOLUYLA DA GİDİLİR

Türk Hava Yoları, İstanbul’dan Sofya’ya her gün karşılıklı sefer düzenliyor. Ama karayoluyla gitmek isteyenler için 6 saatlik bir yol söz konusu. Bansko’ya daha önce otomobille defalarca gitmiş seyahat yazarı Levent Özçelik’in önerisine göre, İpsala sınır kapısından Yunanistan-Kavala-Drama üzerinden Bansko tabelalarını takip etmek en kolayı. Plodiv-Bansko rotası dağ yollarının zorluğu nedeniyle tercih edilmiyormuş. Sofya’dan otobüslerle de Bansko’ya sıklıkla araç bulabiliyorsunuz. Vize ücreti hariç cebine 150 euro koyan biri 3-4 günlük güzel bir kayak seyahati gerçekleştirebilir.

GÜNÜBİRLİKÇİLER İÇİN KARTEPE…

Uludağ’dan bu yazıda bahsetmeyeceğiz… Geçen sezon kayakçılardan aldığımız duyumlara göre tatmin edici bulunmayan ve Uludağ’ın kış sporları gönüllülerinden çok eğlenmeye giden misafirleri ağırlamaya yöneldiğinden yeni bir atak gelene kadar gözler Palandöken’de… Ama İstanbul’a daha yakın, günübirlik ziyaretler yapmak isteyen kayakçılar için Kartepe’de Green Park Resort gayet makul.
4 farklı zorluk derecesindeki 17 lift 1.800 metre yükseklikte… 140 liraya alacağınız bir saatlik dersler ve günlük lift kirası 50 ve 80 lira olarak belirlenmiş. Tam giysi istediğinizde de fiyatı 40 lira… Kolay ulaşımı ve pistlerinin sorunsuz oluşu bir Palandöken hissi vermiyor olsa da tatmin edici nitelikte…
Es geçilmemesi gereken iki kayak merkezi daha var. Biri Sarıkamış Kayak Merkezi, en kaliteli toz karın olduğu dilden dile dolaşıyor. İkincisi de genellikle yabancı turistlerin mart ayında tercih ettiği Saklıkent Kayak Merkezi. Sabah denize girip öğleden sonra kayak yapabileceğiniz farklı bir lokasyon.

TÜRK PİSTLERİNİN EN PROFESYONELİ ERZURUM’DA

Palandöken’in kayak sezonunu yaşayabileceğiniz en konforlu oteli Xanadu Snow White Hotel’in ünü dilden dile dolaşıyor. Bu ortak beğeniden hareketle otelin pistinden bahsedelim. Gece kayışı da yapabileceğiniz tek pist, bu otele ait. Toplam 12 bin metre uzunluğunda doğal kayak pistleri, 1.600 metre suni karlandırma pistleri, 800 metrelik kızak pisti, 1.700 metre lift uzunluğuyla kayan ve snowboard yapanların Türkiye sınırlarında en profesyonel kayak yapabilecekleri belki de tek yer.
Kayak öğrenmek isteyenler için hassasiyet gösteren kayak okullarında eğitim, Avusturya Kayak Milli Takımı hocası Hannes Branner yönetiminde
7 milli kayak hocası tarafından veriliyor. Eğer kayak öğrenmeye yeni başlayacaksanız, Avustralyalı bir hocanın eşliğinde başlamanız olayı 12’den vurduğunuzu gösterir. Avusturyalılar bu işi çok iyi biliyor. Palandöken’de bu sezon karşılaşacağınız ilginç bir de yenilik var. Daha önce kar raftingi duymuş muydunuz? ATAK Arama Kurtarma ve Doğa Sporları Kulübü ve Rafting İl Temsilciliği tarafından bu yıl pilot bir uygulama yaparak tanıtımına hazırlanıyor. Ocak ayının ikinci haftası gazeteciler arasında bir ‘karraft’ turnuvası düzenlenecek. ATAK Başkanı Çetin Bayram bu sporun Türkiye ve dünyada çok tutacağını söylüyor. Karda kürek çekme fikrine alışsanız iyi olacak, belli ki 2014 trendi…