Lazboardlu Kayak Şenliği

Lazboardlu Kayak Şenliği :İkizdere Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve Meşeköy Muhtarlığınca 2200 rakımlı Petran Yaylası’nda düzenlenen etkinliğe, İkizdere Kaymakamı Halil İbrahim Kazar ve Belediye Başkanı Hasan Kösoğlu’nun yanında türk malı ve başka tahmini bin kişi katıldı.

Etkinliğe katılanlar, yörede “petranboard” ya da “lazboard” adı verilen tahtalarla kayak yapmak üzere yayladaki parkura geldi.Öncesinde tecrübe inşa ederek tahtaya alışmaya çalışanlar vatandaşlar, akabinde kaymanın keyfini yaşadı. Meşeköy sakinlerinin de katıldığı festivalde , “petranboard” ile kayak inşa etmeye çalışanlardan bazılarının düştüğü görüldü.

Yaylaya iştirak eden türk malı ve başka turistlerin mangal yakıp horon oynayarak karın tadını çıkardığı festivalde , bir takım vatandaşlar da naylon poşetlerle, şambrellerle kaymaya çalıştı. Sağlık ekiplerinin mümkün kazalara karşı önlem aldığı festivalde , katılımcılara etli pilav ikram edildi.

Kaymakam Halil İbrahim Kazar, Petran Yaylası’ndaki festivalin dokuzuncusunun tertip ettiğini ifade ederek , ” Önceden erişim olmadığından vatandaşlar bir yerden bir yere gitmek için bu tahtayı kullanıyordu. Tahmini 250 senedir kullanıyor ama bizler bunu şenlik mananında dokuzuncu kez düzenliyoruz. Bugün de emelimiz , eski geleneğimizi yaşatmak. Bu sayede kardeşlik ve birliktelik duygusunu arttırmak. Türkiye’nin çok yerinden bugün misafirlerimiz var. Bundan sonra da bu etkinliği aynı ritimde devam ettirmek talep ediyoruz . Her sene daha geniş ve harika olacak şekilde aynı ritimde devam edecek” diye konuştu.

Yörede “petranboard”un, snowboard’un başlangıcı olarak kabul edildiğini dile getiren Kazar, “Yurt dışından iştirak eden turistler ve profesyonel kayakçılar bunu snowboard’un başlangıcı olarak değerlendiriyorlar. Vaktiyle insanlarımız bu tahtayı spor için değil, hergün ihtiyaçlarını karşılamak için kullanıyorlardı. Son Zamanlarda artık spor ve eğlence kasıtıyla kullanılmaya başlandı” dedi.

“Snowboard’un anavatanının burası olduğunu iddia ediyoruz”

Belediye Başkanı Kösoğlu da snowboard’un anavatanının Petran Yaylası olduğunu savunarak, “200 seneden beri burada yapılıyor. 5-6 yıl öncesinde iştirak eden yabancılar da bunu teyit etti. Avrupa’da 50-60 senelik mazisi olan bu kayağın 200 seneden beri bu yaylada yapılmasından dolayı snowboard’un anavatanının burası olduğunu iddia ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kösoğlu, bölgede hem kış aynı zamanda yaz turizmi için konaklama tesisi ve telesiyej yapımının şart olduğunu kaydederek, “Bölge hava şartları olsun, fiziki şartlar olsun, bunun için çok uygun. İnşallah burasıylaride bir kayak merkezi olur” dedi.

“Naylonboard da çok zevkli”

Kaçkar Dağcılık Rafting Kayak İhtisas Spor Kulübü Üyesi Barış Belli, yaylaya şenliğe katılmak için geldiklerini ifade ederek , “Petranboard harici biz de naylonboard yapalım istedik. Bu da çok zevkli oluyor. Herkesin yapmasını şiddetle tavsiye ediyorum” dedi.

Ayşegül Memişoğlu ise “Hiç yapmadığım için önce kez çok korktum ama alışınca çok zevkli olduğunu anlamhamle. Çok eğlenceli. Bunu herkesin demesini gerekir” ifadesini kullandı.

Etkinliğin çok eğlenceli olduğunu dile getiren Pınar Sarı da “Deneye deneye biz de kaymayı öğrendik. Zevkini alınca da insanın içinden bırakmak gelmiyor. Herkesin demesini tavsiye ediyorum” diye konuştu.