Teleferiğiyle köprüsüyle yeni bir İstanbul doğuyor

Teleferiğiyle köprüsüyle yeni bir İstanbul doğuyor
Başbakan Erdoğan’ın bugün Garipçe’de temelini atacağı 3’üncü köprüyle mega kente üçüncü gerdanlık takılacak. Dev bir şantiye halinde olan İstanbul, çoğu bu yıl içinde tamamlanacak projelerle dünyanın yeni merkezi olacak.

TEK başına bir çok ülkeden daha büyük olan megakent İstanbul adeta yeniden doğuyor. İstanbul’un ülke ve dünya için daha fazla cazibe merkezi olması için harekete geçen hükümet, 2013 yılında İstanbul’da temeli atılacak pek çok projeyle hem kentin çehresini değiştirecek hem de ekonomik büyüklük yaratacak. Bugün İstanbul’a Pekin ile Londra’yı da birbirine tren yolu ile bağlayacak 3. Boğaz Köprüsü’nün temeli atılırken, tüm projelerin Cumhuriyetin 100. yılına yetiştirilmesi planlanıyor. Ulaştırma Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin projeleri kentin 2023 vizyonunu şekillendiriyor.

BOĞAZ VE HALİÇ’İN İKİ YAKASI HAVADAN TELEFERİK İLE BAĞLANACAK

-Taksim Meydanı yayalaştırma projesi: İnşaatına 31 Ekim 2012’de başlayan projenin yüzde 50’si bitirildi.

-Yenikapı Meydan Projesi

İnşaatına başlanan proje ile Yenikapı’da deniz doldurularak 1 milyon kişilik miting ve konser alanı elde edilecek.

-Haliç’e Da Vinci Köprüsü

İtalyan dahi Leonardo Da Vinci’nin 500 yıl önce Haliç için tasarladığı köprü, Eyüp-Sütlüce arasında yapılacak.

-Haydarpaşa yenileme projesi

Harem otobüs terminalinin kaldırılarak kültürel tesis yapılması. Yük limanı kaldırılarak yerine yolcu limanı yapılması.

-Çamlıca Camii

Caminin kubbe çapı İstanbul’un plaka işareti olan 34 metre olacak. İstanbul’da yaşayan 72,5 milleti simgelemesi adına yerden yüksekliği 72,5 metre, Malazgirt Zaferi’ni simgelemesi adına minare boyu 107.1 metre olacak. Toplam 7 minare bulunacak.

-Teleferik geçişleri

Boğaz ve Haliç’e teleferik geçişleri kurulacak. Fizibilite çalışmaları süren proje için Zincirlikuyu ile Çamlıca Tepesi arası ve Rumeli Hisarı- Otağtepe arası öne çıkıyor.. Ayrıca Rami Kışlası Eyüp- Sütlüce arasında teleferik olacak.

3’üncü havaalanı

YOLCU trafiği 45 milyonu geçen İstanbul’a 3’üncü havaalanı için kollar sıvandı. 10 milyar Euro bedeli olan projenin ilk fazının inşaatı 2017’de tamamlanacak. İstanbul’un Avrupa yakasında Yeniköy ve Akpınar yerleşimleri arasında Karadeniz sahil şeridinde yer alan yaklaşık 76,5 milyon m2 büyüklüğündeki alana yapılacak.

YHT hattı

Siyasi ve ekonomik başkentleri bağlayacak Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesinin 29 Ekim 2013’te tamamlanması bekleniyor. İki kentin arasındaki mesafeyi 7 saatten 3 saate indirecek YHT, 8 milyar TL’ye malolacak.

Marmaray

İstanbul’un iki yakasını Boğaz’ın altından birleştirecek 4,5 milyar TL maliyetli proje 29 Ekim 2013’te tamamlanacak. İstanbul Metrosu ile entegre olacak. Bir yolcu hiç inmeden İstanbul’un bir ucunun diğer ucuna Marmaray ile gidebilecek.

3’üncü köprü

4,5 milyar TL maliyeti olan projenin bitiş tarihi 2015 sonu. Tekirdağ-İstanbul- Kocaeli- Sakarya aksının trafik yükünü azaltacak projede 1875 metrelik bir asma köprü, toplam 60 bin metrelik viyadükler ve toplam 21 bin metre uzunluğunde tüneller yer alıyor.

Körfez geçişi

13 milyarlık projenin bitiş tarihi, 2016 sonu. 377 km otoyol ve 44 km bağlantı yolu olmak üzere 421 km uzunluğa sahip olacak. 10 saatlik yolu 3.5 saate indirecek. Dünyanın 4’üncü en uzun asma köprüsü yapılacak.

Kanal İstanbul

İstanbul Boğazı’nı rahatlatmak için yarım ada olan kentin Avrupa Yakası’nda Karadeniz’den Marmara’ya gemi geçişi için kanal açılacak. 5 yılda tamamlanacak.

Kaynak : haber.stargazete.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*