Palandöken kayak merkezi

Palandöken Kayak Merkezi, Türkiyenin en soğuk ve en yüksek illerinden biri olan Erzurum kentinin Palan döken dağında yer alır.
Palandöken dağları, Erzurumun güneyinde yer alan ve doğu-batı yönünde uzanan tektonik tipteki dağlardır.

Zirvesi 3185 M. olan Palandöken, yılın yaklaşık 6 ayı karlarla örtülüdür.
Soğuk iklim şartlarından dolayı 4-5 ay toz karın hakim olduğu Palandöken, kayak turizmi için adeta biçilmiş bir kaftan niteliklerine sahip bir yer.
Peki Palandöken adı nereden geliyor acaba? Bu ilginç soru birçok kişinin dikkatini pek fazla çekmesede, kimi kayak severlerin araştırdığı, merak ettiği ve öğrenmek istediği bir durumdur aslında. Yeri gelmişken kısada olsa bir bilgi verelim dilerseniz.

Anlatılan hikayeye göre, Palandöken ismi şöyle ortaya çıkıyor. Palan, öncelerde Eşeklerin sırtına takılan semer benzerinde bir alete verilen isimdir. Eşekler bu dağa çıkarken, sırtlarındaki Palanlar kayarak döküldükleri ve düştükleri için zamanın insanları Palandöken dağı demişler ve bu isimde günümüze kadar dillenip gelmiştir.
Palandöken Kayak Merkezinde Kasım ayı sonu ya da Aralık ayı başı dolaylarında başlayan kayak sezonu, Nisan ayı sonuna kadar devam etmektedir. Yılda binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Palandöken Kayak Merkezi, ülke kış turizmine ciddi oranlarda katkı sağlamaktadır.
Dünyanın en uzun ve en dik pistlerinin yer aldığı Palandöken Kayak Merkezi, pistlerinin toplam olarak 28 Km’lik uzunluğu ile çeşitliliğinin yanısıra, acemi kayakçılardan profesyonel kayakçılara kadar birçok kesimede hitap etmektedir.
Kayak Merkezinin en uzun pisti ise, kesintisiz olarak 12 Km’ye kadar uzanmaktadır.
2200, hatta 3160 M. yüksekliktekikayak alanının başlangıç noktası ile bitiş noktası arasındaki yükseklik farkı yaklaşık olarak 1000 M.’dir.
Palandöken Kayak Merkezinin Ejder ve Kapıkaya isimli pistleri, Slalom ve Büyük Slalom yarışmaları için tescilli pistlerdir.
Bu pistlerde yoğun olarak Slalom ve Büyük Slalom yarışmaları yapıldığı için, kayak merkezleri arasından sık olarak tercih edilen pistler arasında yer almaktadırlar.

Yoğun kar sebebi ile snowboarda da çok elverişli bir bölgede yer alan Palandöken Kayak Merkezi, her seviyedeki pisti ile birçok snowboardçı ve kayakçıyı ağırlıyor.
Palandöken Kayak Merkezinin saatte 4500 kişi kapasiteli 5 adet telesiyeji, saatte 300 kişi kapasiteli 1 adet teleski’i, toplam 1800 kişi kapasiteli 2 adet baby lifti ve saatte 1500 kişi kapasiteli 1 adet gondol lifti bulunmaktadır.

Kaynak: kayakmerkezleri

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*