Yürüyen Halı Sistemi Erciyes Kayak Merkezinde Kuruldu

Yürüyen Halı Sistemi Erciyes Kayak Merkezinde Kuruldu

Dünyada sadece Avusturya ve Almanya da üretilen Yürüyen Halı Sistemi Kayserili bir firma tarafından üretilerek Erciyes Kayak Merkezi Serçel Yaylası’nda kuruldu.

Akdemir Makine Sanayi Genel Müdürü Ahmet Akdemir, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Erciyes Master Planı kapsamında Yürüyen Halı Sistemi olarak adlandırılan 200 metre uzunluğundaki üzeri kapalı bant sistemini üreterek Serçel Yaylası’nda kurduklarını söyledi.

SADECE AVUSTURYA VE ALMANYA’DA VAR

Bu sistemin dünyada sadece Avusturya ve Almanya’da genellikle üzeri açık bir şekilde üretiminin yapıldığını ifade eden Akdemir, kendilerinin sistemin üzerini kapatıp, piyasa fiyatından çok daha ucuz maliyet çıkardıklarını belirterek, “Dünyanın en önemli kayak merkezi olan Alpler’in yürüyen halısını piyasa fiyatından daha ucuza üretmeye talibiz” dedi.

Kayseri’de düzenlenen kış turizm fuarına katıldıktan sonra uluslararası firmaların kendileri ile temasa geçtiğini belirten Akdemir, yurt dışından Alpler ve Azerbaycan’daki önemli kayak merkezlerinin yürüyen halı ihtiyaçlarının olduğunu öğrendiklerini ve bu bölgelerden bazı firmaların kendileri ile üretim için irtibata geçtiğini vurguladı.

KAYAK MERKEZLERİNDEN TALEP VAR

Almanya’dan bir firmanın da yürüyen halıyı birlikte üretme teklifinde bulunduğunu kaydeden Akdemir, “Bunun yanı sıra Muş Bulanık Kayak Merkezi yetkilileri ile görüşmelerimiz oldu. Yaklaşık 700 metre kadar ihtiyaçlarının olduğunu öğrendik. Kartepe, Uludağ, Palandöken gibi Türkiye’nin önemli kayak merkezlerinin de talebi olduğu bilgisini aldık. Görüşmelerimiz sonrasında bu kayak merkezlerine de yürüyen halı sistemini kuracağız” dedi.

Sistemindeki motor ve rediktör hariç tüm parçaların yerli ürün olduğunu ifade eden Akdemir, bu anlamda da ülke ekonomisine katkı sağladıklarını söyledi. 200 metre uzunluğunda üzeri kapalı olarak üretilen yürüyen halının ilkini Serçel Yaylası’na kurduklarını aktaran Akdemir, bundan sonra sistemi Tekir ve Develi bölgelerine kuracaklarını belirtti.

GECE DE KULLANILACAK

Karla kaplanmaması için üzeri kapatılan “ Yürüyen Halı Sistemi “n,n iç kısmının renkli led ampüller kullanılarak aydınlatıldığını anlatan Akdemir, kayak pistlerindeki aydınlatmanın yeterli olması durumunda isteyen kayakseverlerin gece de sistemi kullanabileceğini söyledi. Bant sayesinde kayak tutkunlarının gün boyu kaymanın keyfini yaşayabileceğini dile getiren Akdemir, “Kayakseverlerin büyük çoğunluğu piste çıkmakta zorlanıp yoruldukları için günde bir kaç sefer kayabiliyor. Ancak yürüyen halı sayesinde yorulmadan defalarca kaymanın zevkini yaşayabilecekler. Sistemin en çok anne ve babaların işine yarayacağını düşünüyoruz. Çünkü çocuklarını kızaklarla kayak pistinin zirvesine çekmeye çalışan aileler çok zorlanıyor. Yürüyen halı sayesinde çocuklar kendileri zirveye çıkıp kayabilecek” diye konuştu.

60 TON TAŞIMA KAPASİTESİ

Saatte bin kişi, 60 ton taşıma kapasitesi bulunan yürüyen halıda güvenlik panelleri ve acil çıkış kapılarının oluşturulduğunu ifade eden Akdemir, kayak yapacakların kayak takımları ile bant üzerinde bulunacağı için aralarında mesafe olması gerektiğini, bunu da bant üzerine yerleştirilen yeşil ve kırmızı ışık sinyalizasyonu sayesinde sağlayacaklarını söyledi.Akdemir ayrıca, her 5 metrede bir acil çıkış kapıları oluşturulduğunu ve yaşanabilecek olumsuzluk karsısında bu kapıların kullanılacağını ifade etti.

 

Kaynak : www.posta.com.tr

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*