Balkan Kayak Şampiyonası pistlerde yeterli kar olmaması nedeniyle ertelendi

Balkan Kayak Şampiyonası pistlerde yeterli kar olmaması nedeniyle ertelendi :Türkiye Kayak Federasyonu, son yılların en kurak kış mevsiminin yaşanması nedeniyle kayak merkezlerine yeterli kar yağışı düşmeyince Kayseri’de yapılması planlanan Balkan Kayak Şampiyonası’nı ertelemek zorunda kaldı.

Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sadece Türkiye’de değil dünyanın önde gelen kayak merkezlerinin bulunduğu ülkelerde de kuraklığın hakim olduğunu söyledi.

Kayak merkezlerinde kar yağışı olmamasının kayak sporunu da olumsuz etkilediğini, ulusal ve uluslararası yarışların iptal edildiğini veya ertelenmek zorunda kalındığını belirten Ayık, “Erciyes Kayak Merkezi’nde 5-9 Mart tarihlerinde yapılması planlanan Balkan Kayak Şampiyonası’nı pistlerde yeterli kar olmaması nedeniyle ertelemek zorunda kaldık. Cumartesi akşamına kadar kar yağmasını bekledik. Ancak yağış olmayınca şampiyonayı 2014 yılının Aralık ayına erteledik” diye konuştu.

Erciyes’te turizm amaçlı kayak yapılabildiğini ancak yarışların yapılacağı pistlerde kar olmadığına dikkati çeken Ayık, şöyle devam etti:

“Şampiyonada kayaklı koşu, alp disiplini ve snowboard yarışları yapılacaktı. Bu yarışların yapılabilmesi için pistlerdeki kar kalınlığının yüksek seviyelerde olması gerekiyor. Ancak kurak hava ülke genelini olduğu gibi Erciyes’i de etkiledi. Şampiyonanın yapılacağı pistlerde istenilen kar kalınlığına ulaşılamadı.”

Ayık, yarışların iptal edilmediğini sadece ertelendiğine dikkati çekerek, organizasyonun Aralık ayında yine Kayseri’de yapılacağını vurguladı.

– Günübirlik ziyaretçiler kayak yapabiliyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Erciyes A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahid Cıngı da Balkan komisyonu ve Türkiye Kayak Federasyonu’ndan teknik ekibin Erciyes’e gelerek inceleme yaptığını ve yarışların yapılması düşünülen pistlerdeki kar kalınlığının yeterli olmadığı yönünde rapor hazırladığını söyledi.

Yarışların 3 bin metrenin üzerindeki pistlerde yapılacağını ifade eden Cıngı, şunları kaydetti:

“Karlama ünitelerimizle günübirlik ziyaretçilerimizin kullandığı pistleri sürekli açık tutuyoruz. Ancak kayaklı koşu, alp disiplini ve snowboard yarışlarının yapılacağı zorluk derecesi yüksek, uzmanlık gerektiren pistlerde kurak hava nedeniyle yeterli kar kalınlığı oluşmadı. Bu nedenle de yarışlar ertelendi. Biz ekip olarak yarışlara hazırlanmıştık ama doğa şartları buna müsade etmedi. Şampiyona yapılabilseydi Erciyes’e 25 ülkeden 500 kişilik kafile gelecekti. Erciyes’in tanıtımı açısından da çok önemli bir etkinlik olacaktı.”

Türkiye Kayak Federasyonu, daha önce de kurak hava nedeniyle Ocak ayında yapılması planlanan alp disiplini ve snowboard il birinciliği yarışlarını ertelemek zorunda kalmıştı.