Yenimahalle-Şentepe teleferik tartışması mecliste

Yenimahalle-Şentepe teleferik tartışması mecliste :Büyükşehir Belediyesi tarafından Başkente kazandırılan Türkiye’nin ilk toplu taşıma amaçlı teleferiği, test sürüşlerine başladı. İlk test sürüşünü gerçekleştiren Başkan Melih Gökçek, teleferiğin yasal zorunluluk olan 15 günlük test sürüşünün ardından ücretsiz olarak hizmet vermeye başlayacağını açıkladı.

Elektronik Haber Ajansı (e-ha) muhabirinin edindiği bilgiye göre, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ankara Milletvekili Levent GÖK, Ankaralıların merakla beklediği teleferikte, test sürüşleri başladı. Yenimahalle Metro İstasyonu’ndan itibaren Şentepe Antenler Bölgesi’ne kadar ücretsiz olarak hizmet verecek teleferiğin ilk test sürüşü için Yunus Emre Meydanı’nda bulunan ikinci istasyonda tören yapıldı.

Teleferiğin tanıtım ve test sürüşü törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, milletvekilleri, bürokratlar, meclis üyeleri, siyasiler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Büyük bir coşkuyla kendisini karşılayan Yenimahallelileri selamlayan Başkan Gökçek, “Bugün Yenimahalle için gerçekten çok güzel günlerden birisi. Biraz sonra Allah nasip ederse Yenimahalle trafiğini rahatlatacak teleferiğimizin test sürüşlerine resmen başlatmış olacağız” dedi.

Yenimahalle’nin dünyanın en büyük projesine de tanıklık edeceğini vurgulayarak, Ankapark Projesi’nden bahseden Başkan Gökçek, konuşmasını kısaca ülke gündemini değerlendirerek sürdürdü.

Şentepe Teleferiği’nde yasal süreç gereği 15 gün daha test sürüşlerine devam edileceğini açıklayan Başkan Gökçek, teleferik hizmete girdikten sonra vatandaşların Şentepe’den başlayıp Yenimahalle metro istasyonuna kadar ücretsiz yolculuk yapabileceğini belirtti.

Teleferik inşaatına başlandığında “6 ayda bitirme” sözü verdiğini ve son sürat çalışarak ilk etabı 6 ayda bitirdiklerini dile getiren Başkan Gökçek, şöyle konuştu:

“Teleferiğimizin ucunu Şentepe’ye yaptık. Çünkü, Şentepe, şehrin merkezindeki metroya 3 bin 200 metre yakınlığında, 200 metre kot farkı olan yüksek bir noktada. ‘Şentepe metrodan mahrum kalmasın’ dedik. ‘Eğimli bir yere metro yapamıyorsak, Şentepelileri metroya ulaştırmamız lazım’ dedik. Bu teleferiği yapmayı düşündük. Biz bu uygulamayla Türkiye’de ulaşıma yeni bir yöne verdik. Yine bir ilke imza atarak, yeni teleferik projelerine öncülük etmiş olduk.”

Gelecek dönem otobüs teleferiklerle Ankara’nın 5 noktasına hizmet edeceklerini de müjdeleyen Başkan Gökçek, Şentepe Teleferiği ile ilgili şu bilgileri verdi: “Şentepeliler teleferiğe ücretsiz olarak binecek. 13.5 dakikada metroya ulaşmış olacak, oradan da 11 dakikada Kızılay’a ulaşacak. Böylelikle hiç zaman kaybetmeden 25 dakikada Kızılay’da olacak. Hatlarımızın tamamı 2 etaptan oluşuyor. Açılışını ve test sürüşünü yaptığımız birinci etapta 3 istasyon var. Birinci etap yaklaşık 6.5 dakika sürecek. Yenimahalle’den Antenler Bölgesi’ne 6.5 dakikada çıkılacak. Oradan ikinci etaba da 7 dakikada gidilecek.

2 etapta toplam 106 kabin çalışacak. İlk etapta 50 kabin aynı anda çalışacak ve tamamen ücretsiz olacak.

İkinci etaba bir istasyon daha yapılacak. İnşallah bunu da 5 ay içinde bitirmeyi hedefliyoruz.

Hat tamamlandığında saatte 4 bin 800 yolcu taşıyacak. 2 bin 400 gidiş, 2 bin 400 geliş toplam 4 bin 800 yolcu taşınacak. Normalde bu kadar yolcuyu taşımak, minibüs ve otobüs seferleriyle bir hayli süre alır.”

Teleferiğin trafik yükünü azaltacağına dikkat çeken Başkan Gökçek, kullanım ömrünün de 30 yıl olduğunu, bazı parçaların değişmesiyle 50 yıla kadar çıkabildiğini kaydetti.

Teleferiğin güvenliğinin tam olduğunu belirten Başkan Gökçek, “Gönlünüz ferah olsun. Teleferik projemiz Avrupa Birliği tarafından onaylanmış ve görevlendirilmiş, bağımsız bir kuruluş tarafından, teleferik tesisinin mekanik, elektrik ve güvenlik testleri yapılmış ve tesisin hizmete açılabileceğine dair onay alınmıştır” diye konuştu.

Teleferiğin ayrıca elektrik enerjisiyle çalıştığı için çevre kirliliğine engel olduğunu ve diğer ulaşım sistemlerine göre de işletme maliyetinin yüzde 80 daha ucuz olduğunu kaydeden Başkan Gökçek, “Yani teleferik projesi ile Ankaramıza her yönden büyük faydalar temin etmiş oluyoruz. Şentepeli kardeşlerime Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmenin sevinci ve heyecanını yaşıyor, teleferiğimizin Şentepe’ye, Ergenekon, Esentepe, Yunus Emre mahallelerine ve tüm Yenimahallemize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Ancak Şentepe Mahalesinde oturan vatandaşların yoğun şikayetlerine neden olan ve Aşırı Elektirik kullanımı nedeniyle, Bölgede oturanların Elektronik ve Beyaz ev Eşyalarına önemli zararlar verdiği yolundaki yoğun şikayetlerden sonra Bugün de CHP Ankara Milletvekili levent Gök tarafından TBMM Başkanlığına İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından cevaplandırılmak üzere soru önergesi verildi.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök tarafından TBMM Başkanlığına verilen soru önergesi şöyle:

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Efkan ALA tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince arz ederim. 20.03.2014

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından dün 15 günlük test sürüşleri başlatılarak açılış töreni yapılan Yenimahalle – Şentepe Teleferik Hattı’nın mevcut durumuyla işletmeye uygun olmadığı iddia edilmektedir.

Bu bağlamda;

1-Teleferik Hattının sabit bir enerji kaynağı var mıdır? Varsa enerji hangi noktadan alınmaktadır? Kurulu trafo gücü nedir, trafo nerede tesis edilmiştir?

2-Teleferik Hattına ait jeneratör var mıdır?

3-Duraklarda paratoner ve topraklama sistemi yapılmış mıdır?

4-Aydınlatma tesisatı yapılmış mıdır?

5-Asansör giriş-çıkış düzenekleri, asansör giriş-çıkış düzeneği, kapı emniyet sistemi yangın söndürme sistemleri usulüne, ilgili yönetmeliklere uygun olarak tamamlanmış mıdır?

6-Teleferik işletme ve bakımından sorumlu birim oluşturulmuş ve eğitimden geçirilmişler midir? Acil kurtarma tatbikatları yapılmış mıdır?

7-Hayati önemi yüksek bir kurulumun seçim kaygısıyla alelacele açılışının yapılmasının, alınması gereken önlemlerin alınmamasının sorumluluğu kime ait olacaktır?

8-Bütün bu hususlarda gerekli önlemleri almayı düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız, önlemler konusunda bir açıklama yapacak mısınız?” dedi.