Akropol Esnafına Teleferiğin Katkıları

Akropol Esnafına Teleferiğin Katkıları
Dedik ve Akropol’e çıkarak esnafın ve teleferik yetkililerinin görüşlerini aldık. Ortaya çıkan görüşler ışığında Bergama’nın ya siyasetine ya da gelir dağılımı değişikliklerine kurban edilen bu ören yerine Bergama kamu yöneticilerinin ve Bergama halkının dikkatini çekmeye çalıştık. Bu anlatımlar sonucunda bilhassa Akropol esnafının durumuna yetkililerin daha olumlu bakmasını istiyoruz. Bergama yetkililerinin yetkisinin yetmediği durumlara Devleti idare edenler daha içten ve samimi baksın istedik.
Bergama antik çağından beri dünyanın gözdesi ve ilkler şehri olmuş. Ancak şu an itibari ile turizm gelirlerinde istenilen patlamayı yapamamış bir kent havasında görünüyor. Bergama halkı turizm konusunda her söylediği iki cümleden birisi turizm gelirimiz az diyerek çareleri çeşitli platformlarda konuşulup tartışılmakta fakat ilerlemeler görülmemesinden şikâyetçi olmakta.
Bergama Belediyesinin Dünya Kentleri Mirası listesine girme çabaları ileride bu konuda Bergama’ya gözle görülür bir artı sağlayacaktır. Fakat konuşmalardan çıkan sonuç; Bergama nitelikli yatak konusunda çok geride ve turizmin misafirleri Bergama ilçesinde dolaşmıyor.
Gazete Poyraz olarak Akropol esnafının ve Teleferik yönetiminin misafiri olduğumuz gün yaptığımız görüşmelerde ortaya çıkan cümleler herkesin bildiği ancak çözümü için gerekli yaptırımların daima bir başka kuruma havalesi ile karşılaşılmaktan bıkıldığı seklinde oldu.
Akropol esnafı bilindiği üzere bundan iki ay önce bir yangın hadisesi yaşadı. Bu yangın sonrasında ortaya çıkan manzara hiç de iç açıcı değildi. Burada gelen turiste hizmet veren esnaf ekip olarak yani 8 işletmeninde temsili ile Belediye Başkanı, Müze müdürü, Kaymakamlık ve Siyasi kurumları ziyaret etti.
Etti etmesine fakat buradaki esnaf maalesef böyle bir acı sonrasında dahi yalnız bırakıldı. Yanan işyerlerini tekrar onararak turizme hizmet vermeye devam eden buradaki esnaf arkadaşlar şu ana kadar henüz bir destek alamamaktan şikâyetçiler. Ören yerlerindeki gelişmelerle mutlu olan ve bu gelişmeleri müze yetkililerinden önce ve daha geniş bir biçimde ziyaretçilere anlatan esnaf turizm neferi görevini layığı ile yerine getiriyor.
Şu an bulundukları yerden yukarıya ve 9 m2 lik dükkânlara taşınmak istenen esnaf geçiş alanından ayrıldıkları takdirde yaşamlarına devam etmelerinin zorluklarından bahsederek hiç olmazsa yeni proje gerçekleşinceye kadar yerlerinde kalmak istiyorlar.
Bu proje nedir diye sorduğumuzda alt tarafta yer alacak otoparklı ve dükkânların yer aldığı daha modern bir ören yeri gezi başlangıç yeri olarak gördükleri bakanlık projesinden bahsediyorlar.
Engellilere müsait olmayan tuvaletten, nitelikli yatak sayısının azlığından, Acil sağlık ekip ve ekipmanının eksikliğinden, çıkış yolunun dar ve yetersiz olmasından, çocuk emzirmede ve kış şartlarında altına sığınacak bir kapalı alan olmamasından, Müslüman ziyaretçiler için bir mescidin bulunmamasından, her yıl yaşadıkları yangın tehlikelerinden bahseden esnaflar bu sıkıntıları dile getiren bir sunum dosyasını Kültür Bakanlığına teslim etmeye hazırlanıyorlar.
Bulundukları mevkiden Bergama ve DSİ Barajının görüntüsünün doyumsuz olduğunu ve ağaçların altında serin bir havada yapılabilecek piknik gezileri için tüm halkı beklediklerini anlatan esnaf kendilerine sadece yabancı turiste hizmet veren bir gurup olarak bakılmamasını ve Bergamalımızın burasını kendi geçmişleri olarak görüp desteklemeleri istiyoruz dediler.
Akropol mevkisinde bulunan en büyük işletme olarak Turizme hizmet veren Teleferik yetkilisi Serdal Sarı’ya mikrofonumuzu uzattığımızda aldığımız cevaplar ise şöyle oluştu:

Teleferik sistemi ve işletmesinin Akropol’e verdiği faydalar nelerdir?
-Teleferik dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen turistleri, akropol antik kentine güvenli, hızlı ve konforlu bir şekilde ulaşımını sağlamıştır. Daha önce ulaşım; dik, virajlı ve dar olan karayolundan otobüslerle sağlanıyordu. Çok sayıda otobüs ağırlık ve titreşim nedeniyle andezit yapıya zarar verdiği gibi otobüsler dar olan yolda karşılaştıklarında geri geri giderek ülkemiz ve Bergama’mız için ilkel bir görüntü oluşturuyor endişe ve korkuya neden oluyordu.
Teleferik projesi, karayolu ulaşımının antik yapıya verdiği zararı ortadan kaldırmak, ulaşımın güvenli ve konforlu olmasını sağlamak için hazırlanmıştır. Teleferik yapılmış ve daha sonra otobüslerin kaleye çıkışı yasaklanmış değildir. Zaten otobüslerin çıkmasını engellemek için teleferik yapılmıştır. Özetlersek teleferiğin, ulaşımı rahatlatmak, güvenliği sağlamak ve antik yapıyı korumak gibi faydaları olmuştur. Türkiye ve Bergama’nın ilkel bir ülke görüntüsünden çıkıp modern bir ülke görüntüsü kazanmasına etkisi olmuştur.
Teleferiğin gelen turistler açısından ve ekonomiye katkısından değerlendirecek olursak neler söylemek istersiniz?

Turistlerin teleferik seyahati esnasında oldukça keyifli olduğunu her gün görüyoruz. Havadan manzarayı fotoğraflama imkânı sağlamış oluyoruz. Turistler memnun fakat bazı seyahat acenteleri kaleye kadar kendi otobüsleri ile çıkamadıklarından ve teleferik ücretini ödemek durumunda kaldıklarından rahatsız olabiliyor. Seyahat acenteleri otobüslerle turistleri getiriyor Bergama’nın içini gezdirmeden direk kaleye çıkıyor, Bergama’ya para bırakmadan çekip gidiyordu.
Teleferik şirketi acentelerin gelirlerinden pay alarak bu pastadan şuralara dağıtmaktadır. Teleferik tesisine bıraktıkları paranın yüzde 18’i KDV olarak devletimize ödeniyor. Değişik oranlarda resmi kurumlara ödemeler yapılıyor.Teleferik tesisinin ihtiyaçları için Bergama esnafına, personel istihdamı sayesinde Bergama vatandaşına, elektrik tüketimi ile Tedaş’a, su tüketimi ile yine belediyeye katkısı olmaktadır. Dışarıya giden para sadece teknolojiyi ithal ettiğimiz Leıtner teleferik firmasının yedek parça bedelidir. Türkiye’de güvenli ve konforlu bir teleferik firması mevcut olmadığı için ne yazık ki burada kaybımız olmuştur. Türk gençlerini teleferik firmasında çalıştırarak teleferik teknolojisini öğrenme imkânı da sunmuş olduk.
Teleferik sermayesi ve faaliyet rakamları ile neler anlatmak istersiniz?
-Teleferik yerli sermaye ile kurulmuştur. İşletmenin yatırımcısının Bergamalı olmadığından rahatsız olanlar için şunu söyleyebilirim üzülmesinler çünkü yapılan yatırım karşılığını bulmadı, teleferik kendi yağıyla kavruluyor.
Teleferik 2010 Ekim ayında faaliyete girdi.2010 yılı yıllık akropol ziyaretçi sayısı 260 010 kişi.2,5 aylık süreçte 30388’i teleferik kullanmıştır. 2011 yılında akropol ziyaretçi sayısı 283 528 kişi, 232 411’i teleferik kullanmıştır. 2012 yılında ise yine akropol ziyaretçisi 266 065kişi. 209 441’i teleferik kullanmıştır.
Sayıları karşılaştırdığımızda pek bir değişiklik olmadığı görülüyor. Akropole girmeyen turlar ise Asklepiona gidiyor. Akropole gelmeyen yerli gruplar teleferiği kullanmak için akropolü de ziyaret ediyor.
Teleferik konusunda halk arasında bazı iddialar var. Geçerli ücret ve teknik yapısı için neler söylemek istersiniz?

Teleferiğin turist sayısını azalttığı iddia ediliyor. Buna verebileceğimiz cevap şudur: Teleferik yapıldıktan kısa bir süre sonra ören yerlerine girişindeki gişe işletmesi müzeden Tursab’a verildi. Tursab kaleye giriş ücretlerine zam yaptı. Kaçak girişleri önlemek için turnike sistemi ve merkezden izleme sistemi kurdu. Devlet erkânının misafirleri bile ücretsiz giriş yapamıyor. Bu durum acenteler için sıkıntı oldu. Yerli turistler ise kaleye hiç giremez oldu.4 kişilik bir aile 80 TL vermeden kaleye giremez oldu.
Teleferik ücreti gidiş dönüş 10 TL. Öğrenciye ise gidiş dönüş 5 TL. Bu rakamlar teleferik teknolojisini bilmeyen kişilere pahalı gelebilir. Avrupa’da teleferik ücretleri 20 Euro’dan başlıyor.6 milyon Euro’ya kurulan teleferik tesisi için bu ücret aslında gayet düşük. Uçak teknolojisine sahip güvenli ve konforlu teleferik sistemi, Türkiye’de ilk defa Bergama’da kurulmuştur. İlk defa teknik ruhsat alan teleferik yine Bergama teleferiğidir. Dünyada yeni, Türkiye’de ilk olan ayrılabilir gondol sistemi Bergama teleferiğinde kullanılmıştır.30-40 yıldır teleferik işletmeciliği yapan Bursa teleferiği çalışanları Bergama’ya teknik gezi düzenledi ve Bergama teleferiği sistemini adeta ağızları açık bir şekilde hayranlıkla izledi. İzmir makine mühendisleri odası, Bergama teleferiğinde uygulama yaparak akredite oldu. Yine çeşitli büyük şehirlerden teknik geziler düzenlenip Bergama teleferiği incelenecek. Belki de şehir içi ulaşım için projeler geliştirilecek.

Sizin teleferik işletmesi olarak Bergama turizmi için artı çalışmalarınız oluyor mu?
-Bergama turizmini desteklemek için belediye çalışma yapıyor. Bizde Bergama belediyesine yardımcı olmak için gerekli girişimleri yaptık. Teleferik gişesini tanıtım için kullanabileceklerini personelimizin katalog ve broşür dağıtabileceğini söyledik. Nitekim bunu uygulamaya geçirdik. Teleferik içinde sergi alanı açabileceklerini söyledik. Ortak katalog hazırlayabileceğimizi söyledik. Fuarlara birlikte katılmayı teklif ettik. Kendi katalogumuzu hazırlarken Bergama tanıtımını ön planda tuttuk ve katalogu UNESCO çalışmalarını yürüten Yaşagül Hanım ve ekibinden destek alarak hazırladık. Bu çalışmalar yeterli değil tabi ki. Selçuk ve Kuşadası’nda ki seyahat acenteleri ile Bergama turizmini görüştük. Buraya gezi düzenlemeleri konusunda ısrarcı olduk.
Bergama’ya program yapılmamasının sebepleri şöyle anlattılar;
* Acenteler arası rekabet ve tur fiyat politikasının düşük olması sıkıntının en büyük sebebi.
* Akaryakıta, herşeye zam gelmesi acentelerin tur satış fiyatlarının yükselememesi. Uzak yer olan Bergama’ya program yapmamızı zorlaştırıyor. Hatta Bergama’ya gitmek isteyenleri açık söylüyorum vazgeçiriyoruz. Sirkülâsyonu iyi olan Pamukkale’ye yönlendiriyoruz.
* Selçuk Belediyesi, turizm adına otopark ücreti konusunda esnek davranırken, tek otopark ücreti alırken, Bergama Belediyesinin her noktadan ayrı ayrı otopark ücreti alması.
* Selçuk-Kuşadası-Didim-Pamukkale ören yerlerinin birbirine yakın ve ulaşımın rahat olması. Sirkilasyunun yoğun olması. Bergamanın uzak, ters ve ulaşımının maliyetli olması. Ören yerinin fazla olması ve ayrı ayrı para verilmesi.
* Bergama’da konaklama yapacak kapasitede ve konforda otel olmaması. Restaurantların kalitesiz olması.
* Bergama’da deniz olmaması. Eğlence ve alışveriş merkezlerinin olmaması.
* Bergama’da turizmin geri kalmış olması, hizmet kalitesi ve konforunun düşük olması. Turizm ruhunun Bergamalılar tarafından anlaşılmaması. Bergama’ya turizm yatırımın olmaması ve gelişmemesi.

Şeklinde açıklamalarda bulunan acente sahipleri Bergama’dan beklediklerini ise şu şekilde belirttiler;
* Otopark ücretinde esneklik yapılmasını istiyoruz.
* Ören yerlerine giriş biletlerinin tek bilette toplanması kombine bilet satılması ve indirim yapılması. Tek bilet ile hem akropol, hem Asklepeion hem Bazalika’nın gezilebilmesinin sağlanması.
Kale girişlerinin özelleştirilmiş olması ve fiyatlarının yükselmesi cazibeyi bitirdi.
*Teleferik olarak sizden de destek bekliyoruz. Bir kaç kişi free uygulamanızı istiyoruz dediler. Bizler Bergama yönetimi ile birlik olup bu sorunları çözüme kavuşturmalı ve turizmi geliştirmek için birlikte çalışmalıyız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*