Mardin Kalesine Teleferikle Çıkılacak

Mardin Kalesine Teleferikle Çıkılacak
2014 yılında UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası için başvuru yapacak olan Mardin’de hazırlıklar son sürat devam ediyor. Tarihi dönüşüm projesi kapsamında eski Mardin’de yer alan 150 betonarme bina yıkılırken, 700 bina da yıkılmak için sırasını bekliyor. Venedik ve Kudüs’ten sonra dünyanın sit alanı olan 3. şehri unvanına sahip olan Mardin’de; Mardin Kalesi için hazırlanan restorasyon projesi Diyarbakır Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından onaylandı. 20 milyon lira harcanacak olan Mardin Kalesi’nin restorasyonu için mayıs ayı içinde ihaleye çıkılacak. Yıllık 1 milyona yakın turistin geldiği Mardin’de artan ziyaretçi sayısı da dikkate alınarak Mardin Kalesi’ne teleferik sistemi kurulması planlanırken, şehir içi ulaşım içinde elektrikli minibüslerin kullanılması düşünülüyor.

Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Mardin Kalesi’ni daha cazip hale getirmek teleferik sistemi kuracaklarını söyledi. Kurulacak teleferik sistemi için Avrupa’nın tarihi ile öne çıkan değişik ülkelerindeki teleferik sistemlerini yerinde incelediklerini vurgulayan Vali Ayvaz, ” Mardin’e gelen turist sayısını yıllık 5 milyona çıkarmayı hedefliyoruz. Bunun için tüm kültürlere ait eserleri onarıyoruz. Mardin’in eski görünümüne kavuşmasını istiyoruz. Bugün yıllık gelen turist sayısı bir milyonu aşıyor. Tarihi dönüşüm çalışmaları ve Dünya Kültür Mirası listesine girdikten sonra bu rakam çok rahat 5 milyonu bulacak.”

Eski Mardin’de yer alan 150 betonarme binayı yıktıklarını anlatan Vali Ayvaz, bu yıl da kalan beton binaların yüzde 60′ını yıkmayı hedeflediklerini belirterek, “2014 yılında UNESCO dosyasını Birleşmiş Milletler Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatı’na sunacağız. Bu amaçla tüm tarihi mekânlarda onarım çalışmasını hızlandırıyoruz. Mardin’in doğal yapısı ile taş mimarisinin benzersiz bir güzelliği vardır. Mardin, Kudüs ve Venedik’ten sonra Ortaçağ görünümüyle dünyanın 3. sit alanı şehri. Mardin’de 30 medeniyetin izleri mevcut. Bu özellikleri Mardin’i dünyada farklı ve ayrıcalıklı kılıyor.” şeklinde konuştu

Tarihi Mardin şehrinin lazerli taraması ve rölövesinin çıkarıldığını anlatan Ayvaz, bundan sonra Mardin yıkılsa dahi şehri yeniden kurmanın mümkün olduğuna dikkati çekti.

Kaynak : yurthaber.mynet.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*